Festival bajke čuva tradiciju pripovijedanja

Pripovjedačkom predstavom Jasne Held u velikoj sali Centra kulture i mladih (CKM) Sarajevo večeras počinje 9. Festival bajke za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja “Bajka“.

Govoreći o značaju ovog festivala, direktor CKM-a, Ernis Šljivo, istaknuo je da su bajke sastavni dio narodne književnosti.

“Igraju veoma važnu ulogu u kreiranju identiteta jedne zajednice i društva. I to je vrlo značajno, pogotovu u ovom segmentu gdje se bajke prenose usmenim putem. Smatramo da su bajke veoma bitne za razvoj kreativnosti, maštovitosti, razvijanje identiteta. Zatim, šalju se univerzalne poruke, učimo o drugim kulturama, povezuju generacije, prenose se s generacije na generaciju neke vrijednosti”, kazao je Šljivo.

Glumica Tatjana Šojić navela je da su u Udruženju “Bajka” ponosni što su i ove godine uspjeli organizovati Festival bajke.

Pripovjedačica bajki Jasna Held istakla je da su slični festivali već godinama prisutni u različitim zemljama Evrope i svijeta. Istakla je također da su festivali bajki namijenjeni i odraslima.

“Mi kad čujemo bajka automatski mislimo na djecu. Ali, to je samo predrasuda. Bajke su usmena tradicija. One su prenošene  isključivo usmenim putem. A pričale su se više hiljada godina. I to samo odraslima. Bajke su tek od prije dvjestotinjak godina počele da se pričaju i pripovijedaju djeci”, kazala je Held.

U okviru Festivala “Bajka” biće upriličen raznovrstan program za najmlađe i za odrasle. Tako su na programu Festivala seminar “Umijeće pripovijedanja”, koji će voditi Jasna Held, premijera filma “Dilber djevojka”, uz pripovijedanje glumice Tatjane Šojić.

Na programu Festivala je također i Vuneno pozorištance za djecu od 3-7 godina, predstava “Djevojčica sa svjetiljkom”. Jedan od događaja biće i Antropozofsko-filozofska radionica “Uloga humora u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja” koju će voditi  Snježanka Jadrijević.

Organizatori pripremaju i radionicu gestovnih i dodirnih igara “Značaj dodira u stvaranju atmosfere povjerenja i zaštićenosti”. Vodiće je Leila Kostić, a radionica je namijenjena stručnjacima u oblasti odgoja i obrazovanja i studentima srodnih fakulteta. Svi sadržaji su besplatni za korisnike.

Radio AS