Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: SAFER-om se ne odstupa od sekularnog obrazovanja

U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ponovo su se očitovali o predloženim izmjenama u načinu učenja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a te izmjene nazvane su SAFER.

Napomenuli su da navedeni naziv izmjena predstavlja akronim od engleskih riječi, a koji znači “sigurnije”. Uvjeravaju da SAFER nije “novi način podučavanja, strategija, niti zamjena za kurikularnu reformu koja se već provodi. Još jednom su istakli ko je bio u fokus grupi koja je radila na izradi ovog dokumenta te su naglasili da ti članovi nisu dobili nikakvu naknadu. Tvrde da SAFER ne predstavlja narušavanje sekularnog obrazovanja.

“I pored detaljnog uvida i analiziranja upućenih kritika, nejasno je iz kojeg dijela ovog dokumenta kritičari zaključuju da je riječ o ‘narušavanju sekularnog obrazovanja’, jer se to nigdje ne navodi. U dokumentu ‘U susret SAFER učenju’ ne dovodi se do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja”, istakli su u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Prema njihovim riječima, učešće britanskog Centra za postnormalne politike i futurističke studije (CPPFS) i Fondacije “Mulalić” je u kontekstu njihove saradnje s različitim domaćim i međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama. Osvrnuli su se na ulogu Fondacije “Mulalić” koja je pojedinima sporna, jer uviđaju da nema iskustvo u obrazovanju.

“Iako Fondacija ‘Mulalić’ nije direktno učestvovala u izradi ovog dokumenta, zahvalni smo ima na koordinaciji i ukupnoj podršci”, naveli su.

Tvrde da je na jednoj od radionica posvećenih SAFER-u prisustvovala i predstavnica Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Federacije Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je entitetska ministrica za nauku, obrazovanje i mlade Jasna Duraković (SDP) ranije ove sedmice zatražila dokument SAFER na uvid te je pozvala da se obustave sve aktivnosti koje se odnose na ovaj dokument.

Pozvali su sve zainteresovane da prisustvuju nastavku javnih prezentacija ovog dokumenta. Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo su poručili da su iznenađeni količinom predrasuda po ovom pitanju.

Podsjećamo da je angažman britanskog CPPFS-a u obrazovanju Kantona Sarajevo započeo 2019. godine. Tadašnja kantonalna resorna ministrica Zineta Bogunić, tada kadar NiP-a, u izjavi za Klix.ba je navela da je na radionici iz marta 2019. upoznala direktora spomenutog britanskog centra Ziauddina Sardara. Istakla je da ju je tadašnji kantonalni ministar finansija Amel Kovačević (NiP) upoznao sa Sardarom.

Međutim, Bogunić nije željela prisustvovati još jednom sastanku s predstavnicima ovog centra, smatrajući da Kanton Sarajevo već ima spremnu strategiju razvoja obrazovanja koju je izradila grupa stručnjaka iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Univerziteta u Sarajevu, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Dokument SAFER je dostupan na ovom linku.

(Klix.ba)

Radio AS