Projekat “Ratne ljubavi”: Duh ljubavi i suživota u Sarajevu nikada nije bio ubijen

Projekt “Ratne ljubavi” predstavljen je danas u Bosanskom kulturnom centru, a koncipiran je da kroz kulturu i različite umjetničke izraze prikaže ratno Sarajevo te ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili svoju ljubav u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Projekat implementira Udruženje “Sarajevo susret kultura” koje ima misiju da širi pozitivne priče o Sarajevu, te ga promoviše kao grad mira i ljubavi.

Suosnivačica Udruženja Belma Tuzović-Mujkić najavila je izložbu u BKC-u, koja će obuhvatiti ratne fotografije i priče parova koje sami pošalju.

Projekat je inicirala Sanela Klarić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, čiju je ljubavnu priču i vjenčanje u opkoljenom Sarajevu zabilježio fotograf Danilo Krstanović, i koja je postala prepoznatljiva, s posebnom simbolikom ratnih ljubavi. 

“Mislim da će ovaj projekat otvoriti priče o tome koliko smo iz ljubavi, sa svijećama postavljali predstave, koliko smo imali koncerata. Ideja je da 10. maja, kada budemo otvarali izložbu, imamo i koncerte onih grupa koje su tada u Sarajevu svirale”, poručila je Klarić.

Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Pomoćnica ministra za kulturu Lejla Mujkić iskazala je zadovoljstvo što se upravo na Dan zaljubljenih govori o projektu “Ratne ljubavi”.

“Svi smo čuli priče o vjenčanjima u skoro pa nemogućim uslovima – bez struje, vode, hrane i pod granatama. Sada ćemo, kroz ovaj projekat, imati priliku da te ljubavimo oživimo na jednom mjestu i da pokažemo da duh ljubavi i suživota u Sarajevu nikada nije bio ubijen”, rekla je Mujkić te dodala kako će, zahvaljujući ovom projektu, ratne sarajevske ljubavi ostati zauvijek zabilježene.

Organizatori su poručili da svi koji žele da njihova ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, mogu svoje priče, kao i skenirane fotografije iz perioda 1992–1995. poslati na adresu: info@smoc.ba.

Radio AS