Općina Novo Sarajevo izdvojila 730.000 KM za modernizaciju javne rasvjete

Foto: Općina Novo Sarajevo

Nakon izrade potpunog Elaborata tehničkog rješenja modernizacije javne rasvjete od strane Općine Novo Sarajevo, s fokusom na poboljšanju energetske efikasnosti u ovoj lokalnoj zajednici, stvoreni su uslovi za izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i nadogradnji javne rasvjete.

Za te svrhe, u Budžetu Općine Novo Sarajevo za 2024. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 730.000 KM, od čega je Općina izdvojila 530.000 KM, dok je 200.000 KM doprinos Vlade Federacije BiH.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je Okvirne sporazume za realizaciju dva LOT-a. LOT-2 obuhvata radove na sanaciji, rekonstrukciji i nadogradnji javne rasvjete u mjesnim zajednicama: Hrasno, Hrasno brdo, Trg heroja, Grbavica 1, Grbavica 2, Kovačići, Gornji Kovačići i Vraca. LOT-3 obuhvata radove na sanaciji, rekonstrukciji i nadogradnji javne rasvjete na lokalitetu Put za Hum.

Kako je najavljeno, Općina Novo Sarajevo će nastaviti s kontinuiranim radom na modernizaciji javne rasvjete u skladu s navedenim Elaboratom i odobrenim sredstvima iz budžeta, a s ciljem unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije implementacijom LED rasvjete.

Radio AS