Postavljeni reciklomati na dvije lokacije u Starom Gradu

Općina Stari Grad realizovala je projekat nabavke dva pametna reciklomata u svrhu podizanja svijesti građana, kao i uvođenja nove usluge na području ove općine kada je u pitanju selektivno prikupljanje otpada.

Općinski načelnik Irfan Čengić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, općinski vijećnici Sabahudin Arapović i Muamer Mekić, kao i direktor Javnog komunalnog preduzeća Općine Stari Grad Sarajevo Damir Filipović, prisustvovali su prezentaciji rada pametnog reciklomata na Trgu Prve brigade policije.

Pametni reciklomat postavljen je i u ulici Zelenih beretki u blizini Trga oslobođenja – Alija Izetbegović.

“Često imamo upite o (ne)čistoći grada, adrese za ta pitanja su kantonalno ministarstvo i preduzeća. Mi, iako nismo nadležni, trudimo se pomoći kao što je to slučaj sa današnjim postavljanjem reciklomata i kanti. Osim oduzetih nadležnosti, općinama u Kantonu Sarajevo je godišnje oduzeto oko 90 miliona KM poreza na dohodak, koji imaju općine u drugim kantonima, a upravo je namijenjen za komunalne nadležnosti. Osim tih 90 miliona godišnje, oduzeta je i prilika za prikupljanje naknada i drugih prihoda od čega KJKP RAD i Park prikupljaju godišnje oko 30 miliona KM. Dakle, općine u KS izgube oko pola milijarde KM za vrijeme jednog mandata, koje su namijenjene za obavljanje komunalnih djelatnosti”, pojasnio je načelnik Čengić.

Naglasio je kako se trudi biti u stalnoj komunikaciji sa kantonalnim komunalnim preduzećima jer samo oni mogu adekvatno održavati čistoću, te da razumije sva ograničenja i napore koje ulažu radnici komunalnih preduzeća.

“Pored reciklomata, kanti, često angažujemo i naše uposlenike koji kose i uređuju javne površine. Pored toga, uplaćujemo sredstva za održavanje igrališta, a u saradnji sa službom Civilne zaštite (DVD Vratnik) organizujemo pranje ulica, učestvujemo u akcijama čisćenja korita, organizujemo edukacije, usvojili smo Odluku komunalnom redu i slično”, istakao je načelnik.

Današnja prezentacija iskorištena je i za razgovor o garaži ispod trga, čiji rad je u potpunosti preuzelo novoosnovano JKP OSG d.o.o. Sarajevo.

„Nakon velikog broja upita o čistoći podzemne garaže, poduzimamo aktivnosti i putem programa Službe za zapošljavanje i zapošljavamo radnike koji će brinuti o tome. Nažalost, nakon svega dvije godine rada, lift je uništen i spremamo nabavku za njegovu popravku. Uplatili smo novac i za popravku dječijeg igrališta na garaži, a tražimo i rješenje za panele koje vandali svakodnevno razvaljuju i šaraju grafitima”, pojasnio je načelnik i ispred Općine apelovao na Skupštinu Kantona Sarajevo da se konačno usvoji zakon o komunalnoj policiji koji je prošao fazu javne rasprave.

Radio AS