Nakon godina priče: Počinje gradnja osnovne škole na Stupu

Iz Općine Ilidža najavili su da uskoro kreću radovi na izgradnji moderne osnovne škole na Stupu.

Potpisivanjem ugovora s kompanijom STRABAG, izvođačem radova na izgradnji buduće škole, napravljen je posljednji korak ka početku radova.

Kako je naveo načelnik ove općine Nermin Muzur, pribavljanje neophodne dokumentacije bilo je izuzetno zahtjevan posao, ali će od njega profitirati buduće generacije.

“Počinjemo s realizacijom jedne od najvećih kapitalnih investicija na Ilidži. Generacije su se rađale i odlazile sa Stupa, a priča je bila ista, pravit će se škola”, kazao je načelnik Muzur.

Riječ je o školi čiji je idejni projekat radio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu, po svim najmodernijim i najnovijim standardima.

“Ilidža je lokalna zajednica koja ima vrhunsku saradnju s Vladom Kantona Sarajevo na brojnim projektima, a za realizaciju jedne od najvećih kapitalnih investicija na Ilidži, nemjerljiv doprinos dala je ministrica Naida Hota-Muminović”, dodao je načelnik Muzur.

Predviđeno je da škola ima 8.225 kvadratnih metara. Prema projektnom rješenju u sklopu škole planirana je i područna ambulanta, mjesna zajednica, biblioteka, fiskulturna sala za potrebe škole ali i vanjske korisnike, podzemna garaža i fitness prostor. Uz sve navedeno planiran je kako kolski tako i pješački pristup, sa saobraćajnice prema sjevernoj strani parcele na kojoj će se nalaziti škola.

Radio AS