NUB BiH sutra nastavlja s radom

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) od sutra ponovo otvara svoja vrata za građane i posjetioce, nakon što su jučer bili prinuđeni da obustave rad ove značajne institucije a u nedostatku novca, odnosno zbog nemogućnosti finansiranja i imenovanja upravljačke strukture NUB BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Raport Aldin Huskić, jedan od predstavnika Vijeća uposlenika NUB BiH koji je danas prisustvovao sastanku s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem te ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković.

“NUB BiH od sutra nastavlja sa svojim radom jer smo dobili obećanje od Vlade FBiH da će se oni potruditi da kroz interventna sredstva finansiraju rad Nacionalne biblioteke do kraja godine”, rekao je Huskić za Raport.

Također, dodaje dalje, sredstvima u 2025. godini koja će oni transferirati prema nižim nivoima, odnosno prema Kantonu Sarajevo, da putem leg specialisa ta sredstva budu operativna. Dakle, finansijska konstrukcija je zatvorena za ovu godinu.

Dodaje da su zahvaljujući Vladi KS – Ministarstvu kulture i sporta koje je izdvojilo 300.000 KM i Ministarstvu za nauku i visoko obrazovanje koje je izdvojilo 100.000 KM – uspjeli izmiriti dugovanja koja su imali.

“Sada imamo obećanje od Vlade FBiH da će nas oni podržati finansijski do kraja ove godine, i ostane nam još problem pravnog statusa. Tu postoji dobra volja Vlade FBiH i ministrice Duraković da se to pitanje što hitnije riješi. Mi smo ponudili svoje prijedloge, oni svoje, sve smo stavili na papir pa ćemo vidjeti šta je u skladu sa zakonom najizvodljivije da se nove upravljačke strukture legalno i zakonski mogu upisati u sudski registar”, ističe Huskić.

Na pitanje da li su zadovoljni sastankom kaže da “može reći da jesu”.

“Možemo reći da smo zadovoljni sastankom, dobili smo obećanja, ali znate kakva je situacija sa tim obećanjima. Vjerovat ćemo Vladi FBiH i ministrici Duraković da će se zaista potruditi da institucija neće opet doći u situaciju da mora obustavljati svoj rad”, zaključuje Aldin Huskić u razgovoru za Raport.

Podsjetimo, premijer Nikšić i ministrica Duraković su danas jasno ukazali da vrata NUBBiH ne smiju biti zatvorena i da uposlenici moraju nastaviti s radom.

Radio AS