KS: 2,8 miliona putnika koristilo 10 autobuskih linija koje su prije dvije godine vraćene građanima

Prije dvije godine, na današnji dan, 10 autobuskih linija počelo je ponovo saobraćati, nakon što u ranijem periodu nisu saobraćale redovno ili nikako nisu bile funkcionalne.

Od njihovog ponovnog uvođenja do danas, broj putnika je rastao. Prije dvije godine su u funkciju vraćene sljedeće linije: Ilidža – Hadžići – Drozgometva, Ilidža – Hadžići – Vukovići, Ilidža – Osjek, Otoka – Boljakov Potok, Nedžarići – Dobrinja, Drvenija – Pofalići, Stup – Vogošća, Stup – Dobroševići, Tarčin – Budmolići, Vogošća – ul. Ahmeda Rizve – Gora. 2,8 miliona putnika koristilo je ovih 10 autobuskih linija od njihovog ponovnog vraćanja u saobraćaj do danas. Najveći broj putnika zabilježen je na liniji Stup-Vogošća i to 448 677 putnika. Slijedi autobuska linija Drvenija Pofalići koja je imala 400 011 putnika, a na trećem mjestu po broju korisnika je linija Stup – Dobroševići koju je koristilo 392 586 putnika. 

 “Kada smo prije tri godine uradili istraživanje u Ministarstvu saobraćaja, dobili smo rezultate koji su bili naš putokaz za djelovanje. Građani su u velikom broju bili nezadovoljni redovnošću linija, prvenstveno u autobuskom i minibuskom saobraćaju. Od tog perioda, do danas, građanima našeg kantona uspjeli smo vratiti veliki broj linija koje godinama nisu redovno saobraćale ili nisu bile nikako u funkciji.

Imamo još posla, ali napredak je vidljiv. Ponosan sam što se građani vraćaju u javni prevoz, jer je redovan i pouzdan. Broj korisnika konstantno raste. Imamo određenih izazova na još nekim linijama, i sa prevoznicima nalazimo rješenja”, istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. 

 Pored ovih 10 linija, u julu 2022. godine nakon što su godinama bile neredovne, u funkciju su vraćene linije Dom Armije – Bare, Stup – Dobroševići – Rječica, Željeznička stanica – Rajlovac, Dom Armije – Koševsko Brdo i Stup – Smiljevići. 

Ministarstvo saobraćaja svakodnevno prati dešavanja na terenu i u skladu sa svim mogućnostima djeluje prema prevoznicima, kako bi građani u cijelom kantonu bili zadovoljni uslugom javnog prevoza. Komentari građana koji koriste ove linije su dobri, što daje dodatni motiv Ministarstvu saobraćaja da nastavi djelovati u razvoju javnog prevoza u cijelom kantonu.

Radio AS