Obustavlja se primjena Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja u školama KS

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naložila je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da bez odgađanja obustavi primjenu Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštititi učenika, potvrdio je to za Televiziju Sarajevo Silvije Fučec, šef Odsjeka za odnose s javnošću Agencije.

“Agencija je putem medija došla do saznanja da je gore navedenim pravilnikom propisana obrada osobnih podataka koju je Agencija  zabranila još 2018. godine. Obzirom da odredbe Pravilnika odražavaju postupke Ministarstva iz 2018. godine u okviru provođenja Pilot projekta pod nazivom „Matrica za rano prepoznavanje indikatora društveno neprihvatljivog ponašanja učenika”,  Agencija je pokrenula postupak protiv nadležnog Ministarstva”, kazao je Fučec.

Sporni Pravilnik donijelo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS koji je objavljen u službenim novinama Kantona Sarajevo 22. 8. 2024. godine.

“Ministarstvu je naloženo da bez odgađanja obustavi primjenu spornog pravilnika i u roku od tri dana od prijema akta obavijesti Agenciju o tome”, izjavio je Fučec.

Radio AS