Kamerni teatar 55 najavio rad na novoj predstavi “Ljubavnice”

Kamerni teatar 55 najavljuje početak rada na novoj predstavi “Ljubavnice”, prema tekstu dobitnice Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek, u režiji Jovane Tomić. 

Provokativna i emotivna drama donosi priču koja istražuje kompleksnost ljudskih odnosa, pitanje ljubavi i moći, te ulogu žene u savremenom društvu.

Priča prati sudbine žena koje se suočavaju s nametnutim ulogama, predrasudama i ljubavnim razočaranjima, otvarajući pitanja slobode i identiteta. To je poziv na promišljanje o ulozi ljubavi i moći u našim životima.

Dvije žene, Brigita i Paula, radnice su u tvornici grudnjaka, a kako kaže dramaturginja predstave Asje Krsmanović, tamo gdje sudbina jedne završava, sudbina druge tek počinje. Brigita je pozitivan, Paula negativan primjer, ironično tvrdi Elfriede Jelinek.

“Istina je da obje žene pokušavaju preživjeti i ostvariti se u društvu u kojem je jedina vrijednost kapitala. Sve je rad. Jedna svrha rada je da nas spasi od propasti, a po mogućnosti i izbavi iz naše klase. A gdje je u takvom svijetu ljubav? Da li uopće postoji, ili je i ona samo teški rad? Teodor Adorno kaže: ‘Nemoguće je biti ispravan u pogrešnom svijetu.’ Naše junakinje osjetit će to na svojoj koži. Jer u patrijarhalnom društvu u kojem žive ponekad je preteško i samo biti”, navodi Krsmanović.

U predstavi “Ljubavnice” igraju Boris Ler, Dina Mušanović, Enes Kozličić, Anja Kraljević i Nadine Mičić. Dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, dok je kompozitor Vlada Pejković, a korepetitorka Tijana Vignjević. Fotografije su rad Velije Hasanbegovića, inspirator predstave je Senad Bešić, a asistentica produkcije Adna Rizvan.

Premijera predstave „Ljubavnice“ najavljena je za 8. studeni ove godine, najavljeno je iz Kamernog teatra 55.

Radio AS

Odgovori