MUP KS počeo izdavanje prenosivih tablica za vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo počelo je izdavanje prenosivih tablica za vozila, shodno Pravilniku o registraciji vozila i Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Prenosive tablice se koriste za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, skladištenja, nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja i izdaju se pravnom ili fizičkom licu preduzetniku koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prijevozom ili prodajom vozila na malo.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ovu uslugu MUP Kantona Sarajevo nudi od početka septembra.

“Dana 10.9.2024. godine u Sektoru za građanska stanja Novi Grad izdate su prve prenosive tablice te smo na taj način ubrzali trgovinu automobila i omogućili potencijalnom kupcu da testira vozilo prije kupovine, a sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Također, prenosive tablice smo na zahtjev stranke izdali i jučer u Sektoru za građanska stanja Vogošća”, potvrdio je ministar Katica.

“Zahvaljujući Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), urađene su dodatne funkcionalnosti u bazi podataka te su na taj način ispunjene sve tehničke pretpostavke za implementaciju prenosivih tablica u praksi u Kantonu Sarajevo”, dodao je Katica.

U Pravilniku o dopunama Pravilnika o registraciji vozila se precizira da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica – poduzetnika.

Nakon podnošenja zahtjeva, nadležno tijelo donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu s registriranom djelatnošću podnosioca zahtjeva.

Pravilnik dodatno detaljno uređuje uslove korištenja prenosivih tablica, broj odobrenih parova sa registarskim oznakama, serijske brojeve knjižica potvrda o korištenju tablica, te iznos naknade za njihovo korištenje.

Radio AS

Odgovori