EBA upozorava: Pčelarstvo ne može opstati od nepoštene konkurencije

Na Svjetski dan hrane 2024. godine, Evropska pčelarska asocijacija (EBA) podijelila je saopštenje za javnost na 15 jezika kako bi podigla svijest među evropskim potrošačima o prednostima pravog evropskog meda i opasnostima koje predstavlja krivotvoreni med. 

Kako su naveli, najnoviji podaci pokazuju da se udio lažnog meda alarmantno povećao. Prije nekoliko dana, Evropska komisija objavila je da je gotovo 50% meda na tržištu lažno. Također, Evropska profesionalna udruga pčelara (EPBA) provela je anketu u Njemačkoj i doživjela šok, jer su rezultati istraživanja pokazali da je otprilike 80% meda u hipermarketima lažno. Isto je stanje bilo je i u Srbiji.

“Ovi podaci trebali bi biti više nego alarm za politiku, koja je jedina koja to može regulirati primjerenim zakonodavstvom. Na inicijativu Slovenije, Europska komisija je promijenila Direktivu o medu, i uskoro će med morati biti označen i sa zemljom podrijetla. Osim toga, postavila je cilj definirati harmoniziranu metodu za određivanje lažnog meda kao i odrediti referentne laboratorije. No nažalost, to ide presporo, jer bi to trebalo trajati samo tri godine”, upozorio je predsjednik Evropske pčelarske asocijacije (EBA) Boštjan Noč.

Kako je dodao, pčelarstvo neće preživjeti nepoštenu konkurenciju lažnog meda.

“Stoga je krajnje vrijeme da svi djelujemo i surađujemo, na prvom mjestu europski političari, kako bi poduzeli stroge mjere protiv lažnog meda, kako bi odmah uspostavili koordinirane metode za otkrivanje lažnog meda kao i referentne laboratorije. Metoda mora biti takva da će je koristiti inspekcije u svim europskim zemljama i da će tako biti u mogućnosti odmah ukloniti sav lažni med s tržišta”, istakao je Noč.

Kako kaže, sve pčelarske organizacije u Europi moraju udružiti snage za postizanje istog cilja.

“Nažalost, uspjeh neće doći bez suradnje i zajedničkog djelovanja. Europski pčelarski savez (EBA) je otvoren za suradnju svima, naš jedini cilj je zaštita pčelara i potrošača”, poručio je Noč.

Izvršni odbor EBA: Stop krivotvorenju meda!

Izvršni odbor Evropske pčelarske asocijacije (EBA) donio je odluku o kratkoročnim aktivnostima EBA usmjerenim ka zaustavljanju krivotvorina. Njihov je glavni cilj zaustaviti krivotvorenje meda.

“Revidirana Direktiva o medu uvodi zahtjeve za uniformno i jasnije označavanje podrijetla mješavina medova, navođenjem zemalja s odgovarajućim udjelima u mješavini, a što je odličan uspjeh. Osim toga, Direktiva (EU) 2024/1438 propisuje da će se odabrati harmonizirane metode za autentifikaciju meda, uspostaviti Europski referentni laboratorij i dati preporuke za sustav praćenja do uvoznika i proizvođača”, naveli su u svom saopštenju.

Međutim, kako dodaju, predviđeno vrijeme za potpunu implementaciju ovih mjera – 2028. ili 2029. godina, što se, kažu, čini neusklađeno s obzirom na hitnost rješavanja problema.

“EBA će usmjeriti sve napore kako bi osigurala da se sve obveze iz Direktive realiziraju što je prije moguće u političkom polju EU. Stoga će prvi zadatak EBA biti razgovor sa svim političkim dionicima odluka u ovom području. EBA vjeruje da će europska politika shvatiti problem i hitno zaštititi potrošače i pčelare. Vjerujemo da su podaci Europske komisije o 46% lažnog meda dovoljno jasno upozorenje i alarm!”, ističu iz EBA-e.

EBA također prati, sarađuje i podržava rad svih pčelarskih organizacija u Europi, koje imaju isti cilj – zaustaviti krivotvorenje.

“U kratkom roku, EBA će usmjeriti sve svoje snage na dijalog s donosiocima odluka. Nakon svega, novom EU vodstvu treba dati priliku. Odluku o mogućim prosvjedima donijet ćemo u slučaju neuspješnih pregovora”, zaključuju u saopštenju.

Zašto je bitno birati pravi med?

Evropska pčelarska asocijacija (EBA) u svom saopštenju također je navela zašto je bitno birati pravi med, a taj dio prenosimo u cijelosti:

“Izborom europskog meda, pomažete pčelarima da održavaju interes za pčelarstvo i tako doprinosite opstanku pčela. Divlji oprašivači su gotovo uništeni intenzivnom poljoprivredom, a medonosne pčele mogu preživjeti dokle god pčelari imaju simbolični interes za uzgoj pčela. Bez pčelara nema pčela. Bez pčelara, pčele bi nestale u manje od dvije godine zbog nestanka kontrole parazita na pčelama.

Europljani znaju da europski pčelari poštuju pravila tradicionalne proizvodnje, brinu se o pčelama i isporučuju potrošačima siguran med najviše kvalitete. Europsko zakonodavstvo osigurava visoke higijenske standarde proizvodnje meda. Europske pčele nisu tretirane antibioticima i drugim sredstvima zabranjenim u Europi, stoga je mogućnost onečišćenja meda isključena.

Europski med sadrži antioksidante, minerale i probiotske bakterije koji su bolje prilagođeni našem tijelu nego što se očekuje. Teritorij zemljopisne Europe proizvodi med neusporedivo bolje kvalitete i arome od uvoznog meda, zahvaljujući čistoj prirodi i vodama.

Izborom europskog meda poboljšavate kvalitetu svih domaćih poljoprivrednih proizvoda koji zahtijevaju oprašivanje, jer oprašivanje ne može biti uvezeno poput meda. Birajući europski med, pomažete očuvanju prirode i europske bioraznolikosti, jer pčele, zajedno sa uzgajanim pčelama, također oprašuju ogroman broj divljih biljaka, ključnog dijela hranidbenog lanca u prirodi.

Izborom europskog meda podržavate kulturnu baštinu i stoljetna kulinarska iskustva koja doprinose našem zdravlju i povezuju nas s prirodom. Dokazano je da dodavanje meda jelima doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari iz tih jela u naše tijelo.

Izborom europskog meda smanjujete onečišćenje okoliša povezano s dugim transportom, kao i korištenje izvora energije u procesu patvorenja meda. Nasuprot tome, pčelarstvo poboljšava stanje okoliša te koristi i oslanja se samo na lokalne prirodne resurse.

Izborom europskog meda podržavate lokalne pčelare, smanjujete inflaciju i odljev kapitala iz Europe.

Izborom europskog meda jedete pravi pčelinji med. Europska komisija je objavila da je lažno gotovo 50% uvoznog meda. Najveće jamstvo kvalitete imate kada kupujete med izravno od pčelara u vašem području. No ako ga kupujete u trgovini, obratite pažnju na zemlju podrijetla, jer je najsigurniji med s teritorija zemljopisne Europe. Većina krivotvorina sadrži šećerne sirupe s dodacima. Takav krivotvoreni (“lažni”) med većinom nije ni imao kontakta s pčelama i služi samo za obmanu potrošača i profitiranje krivotvoritelja. Krivotvoreni med može sadržavati čak i natrijev hidroksid (kaustična soda), umjetne enzime (koji se također dodaju tzv. veganskom “medu”, koji zapravo ne postoji, jer nema meda bez pčela), umjetne okuse, umjetne boje i niskokvalitetne šećere, koji se dodaju tijekom krivotvorenja i mogu predstavljati rizik za ljudsko zdravlje. U takvom lažnom medu nema niti najmanje biološke vrijednosti koju pravi pčelinji med pruža ljudskom tijelu. Izvorni pčelinji proizvodi sve se više uspješno koriste u apiterapiji (grana komplementarne medicine temeljena na znanosti i bogatoj tradiciji).”

Radio AS

Odgovori