Tradicionalni i međunarodni 14. Sajam stipendija održan na Univerzitetu u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu i Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu organizirali su 14. Sajam stipendija (UNSA Study Expo), koji je održan danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Sajam je otvorio prof. dr. Tarik Zaimović, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije ovog događaja, naglasivši važnost okupljanja različitih sudionika iz oblasti obrazovanja i međunarodne saradnje. Istakao je da je Sajam stipendija postao ključni godišnji događaj za sve one koji traže nove prilike u obrazovanju i međunarodnu saradnju.

Rektor Zaimović je posebno istakao saradnju sa Ambasadom Republike Francuske, Francuskim institutom i Campus France, koji su ove godine bili suorganizatori sajma. Njihova podrška, prema riječima rektora, omogućila je jačanje veza između zemalja i otvorila vrata za izvanredne obrazovne prilike za studente.

Zaključujući govor, Zaimović je izrazio uvjerenje da će ovogodišnji Sajam stipendija studentima i akademskoj zajednici pružiti bogatstvo informacija i mogućnosti za nova partnerstva, pomažući im da ostvare planove snove o studiranju u inostranstvu. Na kraju, svečano je proglasio 14. Sajam stipendija otvorenim.

NJ. e. gospodin François Delmas, ambasador Francuske u BiH, istakao je da Sajam stipendija predstavlja važan i sve uspješniji događaj u univerzitetskom životu. Francuska je snažno prisutna na ovom sajmu, a to je, kako je naveo ambasador Delmas, rezultat izvrsnih odnosa Univerziteta i Ambasade.

“Današnji dan je vrijeme mogućnosti, pojedinačnih i kolektivnih. Iskoristimo ih! Iskoristimo ih, jer su mnogi od nas imali iskustvo da provedu jedan dio studija u inostranstvu. To je lično iskustvo koje nas gradi“, naglasio je ambasador Delmas, te dodao:

“Iskoristimo mogućnosti ovog dana jer je univerzitetska saradnja sama suština evropske historije. Evropa se vjekovima gradila kroz intelektualnu saradnju, uz podršku univerzitetske. I danas je tako. Zato mi podržavamo saradnju u oblasti evropskih studija kako biste vi na licu mjesta ovdje u Bosni i Hercegovini dali svoj doprinos toj Evropi koju želimo zajedno.”

U izjavi za medije, prof. dr. Kemal Durić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, izjavio je da je sajam stipendija je jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini jer je na jednom mjestu okupio, institucije, univerzitete, ambasade i vladine i nevladine organizacije, koje nude posjetiteljima priliku da se upoznaju s mogućnostima studiranja i stručnog usavršavanja.

“Ovo je velika prilika za sve posjetitelje – srednjoškolce, studente, doktorante… Imaju mogućnost da direktno, iz prve ruke, dobiju informacije o stipendiranju, odlasku na usavršavanje, realizaciji stručnih boravaka u svim oblastima”, istakao je prorektor Durić.

Svake godine, u okviru različitih programa, kao što je Erasmus+, 300 do 400 bh. studenata ide na usavršavanje, ali ih toliko i dođe na Univerzitet u Sarajevu, što potvrđuje, kako je kazao, da je Univerzitet u Sarajevu ozbiljan partner.

Student Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Benjamin Velić učestvovao je u razmjeni u okviru Erasmus+ programa i proveo dio studija na Univerzitetu u Istanbulu. Istakao je da je Sajam stipendija prilika za studente da se informiraju o dostupnosti stipendija i finansijskim oblicim podrške koje se nude.

Ovaj jedinstveni događaj u Bosni i Hercegovini organizovan je u saradnji s Ambasadom Republike Francuske, Francuskim institutom i Campus France. Sajam je okupio predstavnike univerziteta iz različitih zemalja, ambasade, te vladine i nevladine organizacije, nudeći posjetiteljima priliku da se upoznaju s mogućnostima studiranja, razmjene, prakse i stručnog usavršavanja.

Na četrnaestom Sajmu stipendija predstavilo se 49 izlagača iz 12 zemalja:

  1. AIESEC, BiH
  2. Ambasada Češke Republike  u BiH
  3. Ambasada Grčke u BiH
  4. Ambasada Italije u BiH
  5. Marche Univerzitet u Ankoni, Italija
  6. Ca’ Foscari Univerzitet u Veneciji, Italija
  7. Rondine Cittadella della Pace, Italija
  8. Univerzitet u Camerinu, Italija
  9. Univerzitet u Trstu, Italija
  10. Univerzitet u Urbinu, Italija
  11. Ambasada Japana u BiH
  12. Ambasada Mađarske u BiH
  13. Ambasada Republike Francuske u BiH, Francuski institut i Campus France
  14. Centrale Lyon – ENISE  – National School of Engineers of Saint-Étienne, Francuska
  15. Centrale Nantes – Engineering school, Francuska
  16. ISC Paris business school (ESC ISC Paris), Francuska
  17. Y schools, Francuska
  18. Univerzitet u Poitiersu, Francuska
  19. Univerzitet Limoges, Francuska
  20. Univerzitet Bordeaux Montaigne
  21. Univerzitet Bretagne Sud
  22. Sciences Po, Francuska
  23. Univerzitet Artois, Francuska
  24. Ambasada Republike Türkiye u BiH
  25. Koç Univerzitet, Turska
  26. BH Asocijacija Alumnija Turske – TUMED, Turska
  27. Ambasada SAD u BiH
  28. US alumni asocijacija u BiH
  29. NYU Abu Dhabi, UAE
  30. OeAD / Study in Austria
  31. Webster Vienna Private University, Austrija
  32. Univerzitet u Grazu, Austrija
  33. Aalen Univerzitet, Njemačka
  34. Freie Universität Berlin, Njemačka
  35. Friedrich-Alexander Univerzitet u Erlangen-Nürnbergu, Njemačka
  36. Philipps Univerzitet u Marburgu, Njemačka
  37. Humanity in Action BiH
  38. Inkubator drustvenih inovacija “Munja”/ Hocu.ba, BiH
  39. Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH
  40. Univerzitet u Ljubljani, Slovenija
  41. Univerzitet u Mariboru, Slovenija
  42. Univerzitet u Novoj Gorici, Slovenija
  43. Univerzitet u Primorskoj, Slovenija
  44. Univerzitet u Novom Mestu, Slovenija
  45. Univerzitet Nova, Slovenija
  46. BRAVO, BiH
  47. Univerzitet u Sarajevu – Erasmus+, BiH
  48. Erasmus Mundus Asocijacija
  49. Fondacija Konrad Adenauer, BiH

Radio AS

Odgovori