Adekvatna podrška roditeljima djece s Down sindromom značajna za stabilnost porodice

Udruženje Život sa Down sindromom Federacije BiH organizovalo je danas u Sarajevu okrugli sto na kome je istaknuto da adekvatna podrška roditeljima djece s Down sindromom ima veliki uticaj na stabilnost porodice i pomaže joj da savlada mnogobrojne barijere s kojima se oni i njihova djeca suočavaju u svakodnevnom životu.

Taj skup o temi “Mentalno zdravlje roditelja – izazovi i perspektive” organizovan je u sklopu projekta “Poboljšanje kvalitete života porodica djece s Down sindromom”.

“Cilj okruglog stola je da zajedničkim snagama kroz prezentaciju učesnika i diskusiju odgovorimo na pitanje šta je to što sistem treba napraviti kako bi uspostavio usluge koje znače osnaživanje roditelja, te preventivnih programa u cilju očuvanja zdravlja. Moramo biti svjesni da roditelji osim bavljenja djecom sa invaliditetom imaju i druge uloge. Dakle, kako napraviti balans između svih tih uloga je nešto što trebamo učiti i u tom procesu je potrebna podrška sistema”, izjavila je predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom” Federacije Bosne i Hercegovine Sevdija Kujović.

Profesorica na Filozofskom fakultetu UNSA Amela Dautbegović je navela da je važno senzibilizirati društvo, da stručnjaci i javnost budu upoznati sa svim preprekama i poteškoćama sa kojima se suočavaju roditelji djece sa poteškoćama.

“Važno nam je da ojačamo roditelje jer upravo od njihovih kapaciteta zavisi kvalitet života djece sa poteškoćama”, istakla je Dautbegović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, centara, fakulteta, savjetovališta, instituta, nevladinih organizacija i dr.

Pravovremene informacije, osnaživanje porodica djece s invaliditetom i nesmetan pristup potrebnoj stručnoj podršci od presudnog su značaja za djetetov razvoj, ali i društvenu uključenost porodica. Mnogobrojna istraživanja, kako je istaknuto, dokazuju da efikasna podrška porodicama i djeci osiguravaju kvalitet u svim područjima rasta i razvoja djeteta.

FENA

Radio AS