Apel KJKP Park: Pazite gdje parkirate automobile, zabilježena oštećenja na stablima

Nakon što su BiH pogodile obilne snježne padavine, u Sarajevu je uzrokovano mnoštvo problema, što u saobraćaju, tako i u normalnom funkcionisanju.

Snijeg je napravio velike materijalne štete na drveću, te kako bi se spriječile dalje štete i uklonila eventualna opasnost za imovinu i živote sugrađana, služba KJKP “Parka” je u noći sa nedjelje na ponedjeljak, kao i danas u toku dana vršila aktivnosti na hitnom uklanjanju polomljenih stabala i grana sa putnih komunikacija.

“Zimska služba preduzeća Park neprestano je na terenu i nakon jučer cjelodnevnog rada, jutros već nekoliko sati radi poslove uklanjanja (otresanja) snijega sa sadnica manjih stabala i sadnica ukrasnog grmlja, zaštita i sprječavanje oštećenja i štete na javnim zelenim površinama u šest općina KS”, saopštili su iz KJKP “Park”.

U ovom trenutku, kako su kazali, problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji. Zabilježena su određena oštećenja na stablima na nekoliko lokacija u gradu, čije grane ili krošnje nisu izdržale težinu snijega.

“Preduzeće Park upućuje apel građanima da vode računa o mjestima kojima se kreću, posebno o drvoredima u kojima se nalaze stara i odrasla stabla. Apel se odnosi i da vode računa o mjestima na koja parkiraju automobile, jer iako su stabla pregledana, održavana ipak zbog snijega koji je izuzetno težak i mokar teško je napravit procjenu u ovakvim situacija”, poručili su.

Također su dodali da uporedo s poslovima zaštite, sprječavanja i saniranja šteta na zelenilu ekipe Parka konstantno vrše i ručno, pomoću alata, i mašinsko čišćenje parkovskih staza, prolaza, pločnika i stepeništa koja prolaze kroz javne zelene površine koje su u nadležnosti preduzeća Park.

“Kompletna radna snaga i mehanizacija su na terenu već više od 24 sata i ulažu se svi napori kako bi staze kroz zelene površine bile prohodne i očišćene, te omogućeno kretanje pješaka kroz parkove i zelene površine”, navodi se u saopštenju.

Na kraju su kazali i da se radi tretiranje staza protiv poledice.

“Preduzeće Park s obzirom na intenzitet padavina također moli građane za oprez prilikom prolaska kroz parkove, stepeništa i staze, jer snijeg konstantno pada, a posebno u blizini visokih stabala, zelenila i drvoreda. Zimska služba Parka na terenu ostaje i dalje, a u slučaju potrebe i tokom noći”, zaključeno je na kraju saopštenja KJKP “Parka”.

Radio AS