Besplatan javni prevoz đacima i studentima u KS i tokom raspusta

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela zaključak kojim će svim đacima i studentima produžiti važenje beskontaktnih karti za javni prevoz i tokom mjeseci u kojima nema školske nastave.

Svi učenici i studenti koji su izvadili svoje karte za školsku 2023/2024. moći će besplatno koristiti javni prevoz tokom raspusta, jer im se važenje tih karata produžava do početka sljedeće školske godine.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta istakao je kako su u ranijem periodu obavljeni svi potrebni razgovori, analizirano stanje na terenu, kao i zahtjevi roditelja, te se u konačnici i sa prevoznicima Gras i Centrotrans uspio postići dogovor za dobrobit đaka i studenata.

“Đaci i studenti će i tokom raspusta moći besplatno koristiti javni prevoz, što će im, vjerujem, itekako značiti. Za ove dvije kategorije smo donijeli velike pogodnosti u proteklom periodu i ponosan sam na činjenicu što im vraćamo povjerenje u kvalitet javnog prevoza. Mladima smo dužni omogućiti sve kako bi uspjeli u svemu što žele”, zaključio je ministar Šteta.

Istaknuto je kako se Sarajevo može izdvojiti u regiji po pogodnostima koje pruža korisnicima javnog prevoza, kako uz nabavku novih vozila, izgradnji infrastrukture, tako i benefitima za određene kategorije.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja KS u ranijem je periodu donijelo odluku da svi kuponi važe kod oba prevoznika, a besplatno korištenje javnog prevoza omogućeno je i penzionerima sa najnižom penzijom.

Iz Ministarstva saobraćaja KS navode da je još mnogo posla pred njima i da će nastaviti raditi u interesu svih građana svakog dijela kantona kada je riječ o unapređenju javnog prevoza.

Radio AS