Bilježi se trend rasta polena trava i korovskih biljaka

Stabilizacija vremenskih prilika donosi povećanje polena alergenih biljaka u Kantonu Sarajevo.

U zraku se bilježi trend rasta polena trava i polena korovskih biljaka, dok je polen drveća dominantno borova  prisutan, ali nešto niži u odnosu na prethodni period, navodi se u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić  koji je dostavljen Ministartsvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

“Nastavak stabilnog i toplog vremena će  pogodovati jačoj polinaciji biljnih vrsta koje trenutno cvjetaju. Građani Kantona Sarajevo, posebno oni koji su skloni polenskim  alergijama, trebaju biti na oprezu i pratiti preporuke stručnjaka kako bi zaštitili svoje zdravlje. Kako su različite osobe alergične na različite vrste polena, osobe alergične na polen lipe trebaju izbjegavati parkove s drvenastim biljkama te, po mogućnosti, provoditi slobodno vrijeme na visokim planinama, iznad gornje granice šume.  

Osobe alergične na polen trava trebaju izbjegavati parkove i  njive  sa nepokošenim travnatim površinama, te što duže boraviti u šumama, dok osobe alergične na polen korova trebaju izbjegavati kretanje uz neuređene i zapuštene površine i boraviti u prirodi”, navodi se u izvještaju.

Nadležne komunalne službe u Kantonu Sarajevo pozvane su da intenziviraju aktivnosti uređenja zapuštenih javnih zelenih površina.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se jave nadležnom ljekaru porodične medicine, u slučaju promjene kliničke slike.

Radio AS