Bosna i Hercegovina danas proslavlja 79. godišnjicu obnovljene državnosti

Današnji dan, 25. novembar, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene istorijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, prije 79 godina, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanskog Carstva.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. Bosna i Hercegovina je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Radio AS Sarajevo i web portal www.radioassarajevo.com svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućuje iskrene čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Radio AS