Cjelovite žitarice za zdravu prehranu i prevenciju oboljenja vrtićke i školske djece u FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH realizirao je u oktobru ove godine niz interaktivnih radionica u vrtićima i školama u Federaciji BiH, u okviru projekta WholEUGrain pokrenutog 2019. godine u suradnji s projektnim partnerima iz četiri zemlje (Danska, Rumunija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a s ciljem promocije zdravlja i sprječavanja nezaraznih bolesti kroz zdravu prehranu.

Maglaj, Vareš, Zenica, Teočak, Živinice i Mala Brijesnica bili su mjesta promocije konzumacije cjelovitih žitarica, zbog njihovog pozitivnog utjecaja na zdravlje i prevencije niz oboljenja.

Radionice su provedene uz pomoć profesionalnih kuhara iz Udruženja kuhara BiH, koji su demonstirali mogućnost unaprjeđenja i inoviranja svakodnevne ishrane pripremom zdravih sendviča sa cjelovitim žitaricama za vrtićku i školsku djecu.

Razgovorima sa osobljem uposlenim u školama i vrtićima, interakcijom sa djecom prije i u toku konzumacije zdravih sendviča, uz korištenje odgovarajućeg promotivnog materijala (posteri, leci i brošure o vrstama, utjecaju i načinima konzumacije cjelovitih žitarica) koje je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ukazano je na zdravstvene koristi koje proističu iz primjene cjelovitih žitarica u svakodnevnoj ishrani.

Popratna informativno-edukativna WholEUGrain kampanja u FBiH, uključila je i prezentaciju promotivnog materijala na televizijskim ekranima, digitalnim kanalima i samostojećim vanjskim ekranima.

Navedene aktivnosti u vrtićima i školama FBiH rade se u sinergiji sa projektom “Zdravo jedi-zdravo rasti”, pokrenutim 2014. godine u vrtićima FBiH, u okviru kojeg je i projekt ‘Odgojno-obrazovne ustanove-prijatelji zdrave ishrane’, podržan od UNICEF-a.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, projekat se provodi prema međunarodnoj metodologiji i akreditacionoj shemi Svjetske zdravstvene organizacije ‘Nutrition Friendly School Initiative’ – ‘Škole prijatelji zdrave ishrane’, a usmjeren je na unaprjeđenje vrtićkih i školskih okruženja u okruženja koja omogućavaju zdravu ishranu i podržavaju zdrave stilove života.

Radio AS