Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta, u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme.

Prvi maj predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na Prvom kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika 1. maja 1886. godine.

Oni su tražili osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa demonstracijama manifestira svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan.

Već 1890. i narednih godina, 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

U Francuskoj, naprimjer, samo u Parizu je učestvovalo više od 100 hiljada radnika. Prve demonstracije u našoj zemlji održane su 1906. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

Radio AS