Dani frankofonije 2023: Susreti i kulturne aktivnosti u devet gradova BiH

Svake godine 20. marta širom svijeta obilježava se Međunarodni dan Frankofonije u zemljama francuskog govornog područja, ali i u onim zemljama gdje je francuski jezik manje rasprostranjen. 

Kako bi javnosti predstavili kulturni program Dana Frankofonije 2023, Ambasada Francuske, Francuski institut Bosne i Hercegovine i njihovi partneri organizirat će susret sa medijima 20. marta u 12 sati.

Sedam zemalja udružuju snage kako bi ponudile raznolik kulturni program: Belgija, Bugarska, Francuska, Luksemburg, Rumunija, Srbija i Švicarska, saopćeno je iz Francuskog instituta u BiH. 

Tokom Sedmice frankofonog filma od 22. do 29. marta, bit će upriličene projekcije filmova u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, ali i u još šest gradova širom Bosne i Hercegovine.

Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH, Valeri Yotov, ambasador Bugarske, Benjamin Sturtewagen, šef diplomatskog ureda Belgije, kao i predstavnici ambasada Rumunije, Švicarske i Srbije predstavit će širi okvir programa za 2023. godinu.

Dvadesetog marta 1970. godine osnovana je Agencija za kulturnu i tehničku saradnju, koja će postati Međunarodna organizacija frankofonije, koja danas okuplja 88 država i vlada, članica, pridruženih članica ili posmatrača, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Misija OIF-a (Međunarodne organizacije frankofonije) je promovisanje francuskog jezika, kao i kulturne i jezičke raznolikosti, u službi mira, demokratije i ljudskih prava.

Francuski jezik govori 321 milion ljudi na pet kontinenata. 

Radio AS