Dani italijanskog filma širom BiH od 20. do 24. juna

Dani italijanskog filma bit će održani i ove godine u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Mostaru, u periodu od 20. do 24. juna. Program će biti realizovan u kinima Meeting Point u Sarajevu, CineStar Mostar, Cineplexx Palas Banja Luka i CineStar Tuzla, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Dane italijanskog filma otvara film “Uvijek postoji sutra” Paole Cortellesi, u kinu Meeting point u Sarajevu.

Riječ je o rediteljici koja je već poznata bh. publici i koja je u dvostrukoj ulozi – rediteljice i protagonistkinje. Film je zabilježio uspjeh kod publike i kritike, fokusirajući se na temu rodno uslovljenog nasilja i rodne ravnopravnosti.

Revija se nastavlja komedijom “Rat djedova” Gianluce Ansanellija i historijskim filmom “Komandant” Edoarda De Angelisa zasnovanim na istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata.

Za kraj, dokumentarac “Dah Sarajeva” Fabiane Antonioli i Andree D’Arrigo u sjećanje na solidarnost Italije, iskazanu za narod Bosne i Hercegovine tijekom rata. Rediteljica će prisustvovati projekciji zajedno s dvjema protagonistkinjama filma, nekadašnjim stanovnicama Sarajeva – Sandra Pašić i Sanja Bogičević.

Radio AS