Dani savremenog plesa u Sarajevu od 18. do 22. juna

Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” iz Sarajeva zajedno sa Institutom za umjetničku igru iz Beograda, održat će II Dane savremenog plesa pod nazivom “Ujedinjeni kroz ples” od 18. juna 2024. do 22. juna 2024. godine.

Udruženje “Živimo balet” je osnovano 2020.godine i već petu godinu, zajedno sa svojim partnerima iz regiona, pa i Evrope, afirmišu umjetničku igru, i baletnu umjetnost kao bazu za sve vrste plesova. Veoma je važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu, da i na ovaj način održavajući “Dane savremenog plesa – Ujedinjeni kroz ples” kao jedan od projekata prije svega stvaramo interesovanje za ovu vrstu umjetničke igre.

“Pričinjava nam veliko zadovoljstvo, što ove godine pored gostiju iz regiona, pa i kolegice iz Francuske u sklopu ‘Dana’ učestvovat će i naše kolege iz Narodnog pozorišta, sa dvije predstave ‘Bolero’ i ‘Karmen”, kao i mlada kolegica Sara Đurić sa predstavom Žena, koja je takođe ispred Bosne i Hercegovine”, poručuju.

Partneri u projektu su: JU Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, uz koorganizatora Instituta za umjetničku igru iz Beograda.

Ove godine počinjemo sa predstavom iz Francuske:

  • 18. 6. 2024.u 20 sati – Sarajevski ratni teatar “Darija” – Francuska SOLO PLESNI PERFORMANS – SOPHIE BOCQUET
  • 19. 6. 2024. u 19:30 sati – Balet Narodnog pozorišta BIH- “Bolero” i “Karmen”
  • 20. 6. 2024. u 20 sati -/CRNA GORA I MAKEDONIJA PLESNA PREDSTAVA “JEZGR(O)” – Sarajevski ratni teatar
  • 20. 6. 2024. u 20:20 sati – SRBIJA- KINETIČKI CRTEŽ – Sarajevski ratni teatar
  • 21. 6. 2024. u 20 sati – SRBIJA – Predstava “Na koncu” – Pozorište mladih Sarajevo
  • 22. 6. 2024. u 20 sati – BIH – Predstava “Žena” – Pozorište mladih Sarajevo

Ulaz za posjetioce svih pet dana savremenog plesa u Sarajevu je besplatan, osim predstave koja je na Repertoaru Narodnog pozorišta “Carmen i Bolero”.

Radio AS