Delić: Početkom septembra otvaramo nove beskamatne kreditne linije za privrednike

Nakon provedenog javnog poziva za izbor banaka-partnera za realizaciju programa kreditiranja pod povoljnijim uvjetima, tri banke su zadovoljile tražene uvjete, a na današnjoj redovnoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o izboru banaka i iznosu ukupnog plasmana kreditnih sredstava.

“Godišnjim planom Programa razvoja male privrede predviđeno je pet miliona maraka za realizaciju programa kreditiranja sa stopostotnim subvencioniranjem kamate. Za ovaj iznos tri banke su, prateći kriterije javnog poziva, ponudile ukupno 98,5 miliona maraka koji će biti dostupni privrednicima već početkom septembra”, najavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je podsjetio i da je ove godine program kreditiranja značajno fleksibilniji u odnosu na prethodne godine.

“Svi privrednici koji prošle godine nisu imali pristup kreditnoj liniji Ministarstva privrede ove godine imat će mogućnost podići kredit u jednoj od banaka s kojima ćemo potpisati ugovor. Relaksirali smo šifre djelatnosti i omogućili svim privrednim subjektima iz kategorije male privrede pristup kreditnim sredstvima u maksimalnom iznosu do milion maraka, s rokom otplate do osam godina i grace periodom do godinu dana i naravno bez kamate, obzirom da Ministarstvo preuzima plaćanje kamate”, pojasnio je ministar.

Dodao je da će tokom sljedeće sedmice Ministarstvo potpisati ugovore s bankama partnerima nakon čega će banke raspisati javne pozive za plasman kreditnih sredstava.

Kreditne linije sa subvencioniranom kamatom bit će dostupne u BBI, UniCredit i ASA banci već početkom septembra, a bit će otvorene do utroška predviđenih kreditnih sredstava.

Podsjećamo, prošle godine na ovaj način privrednicima je na raspolaganju bilo nešto više od sto miliona maraka što je skoro 200 miliona beskamatnih kreditnih sredstava omogućenih privredi tokom ove i prethodne godine.

Radio AS