Dogradnja terminala na aerodromu u Sarajevu u završnoj fazi, čeka se odobrenje ministarstva

Građevinsko-zanatski radovi u okviru dogradnje i modernizacije Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su u završnoj fazi, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako je ranije saopćeno iz ove kompanije, radovi na rekonstrukciji i modernizaciji sarajevskog aerodroma su malo kasnili, kako zbog isporuke elektronike na svjetskom tržištu, tako i zbog globalne pandemije koronavirusa koja je usporila proces.

Sada su radovi u okviru dogradnje i modernizacije Terminala B u završnoj fazi, a Međunarodni aerodrom Sarajevo je u petak, 2. decembra uputio zahtjev Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za tehnički pregled građevine i izdavanje odobrenja za upotrebu prve faze radova.

S obzirom da dinamika procesa dobijanja upotrebne dozvole ne zavisi od njih, iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo nam nisu mogli precizirati kada se može očekivati otvorenje Terminala B.

Trenutno se izvode radovi na izgradnji novih jezgra za avionske mostove. Prvi od tri avionska mosta je dopremljen u Sarajevo tokom ove sedmice i trenutno se radi na njegovoj instalaciji na novoizgrađenom dijelu terminala.

Podsjetimo da su iz sarajevskog aerodroma još ranije najavili neke druge investicije, među kojima je i produženje piste za 550 metara, izgradnja fotonaponske elektrane, proširenje parkinga za avione, izgradnja Rent-a-Car City parka i drugi.

Radio AS