Dom naroda PSBiH podržao principe prijedloga dopuna Zakona o PDV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas principe dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji predviđa stopu PDV-a od pet posto za lijekove i osnovne životne namirnice, a 22 posto za luksuzne proizvode.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera i oružje.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) kazala da razmatranje ovog zakona treba biti u redovnoj proceduri jer hitna procedura podrazumijeva stavove Predstavničkog doma i apsolutno nepoštovanje Doma naroda.

Kaže da su u ovim okolnostima imali najbolje moguće rješenje, dodajući da slijedi amandmanska faza u kojoj mogu učiniti da ovaj zakon bude što bolji.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) je kazao da će podržati ovaj prijedlog zakona jer dokle god ima novca u PSBiH, u Vijeću ministara BiH za najskupocjenije automobile, za ogromne otpremnine, za kupovinu skupocjenog namještaja mora biti prostora i za rasprave o ovakvim prijedlozima i zakonima.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZ) smatra da bi svaki zakon, pa i ovaj, trebao dati odgovore na određena pitanja – koji su to ekonomski efekti, socijalni, finansijski i politički.

“Ni jedan odgovor na ovo pitanje, osim tog možda političkog, ili populističkog, nisam dobila. Ono što bi nama trebao biti konačan cilj jeste da zaštita stanovništva i krajnje potrošnje u BiH treba biti u fokusu, a da ovo parcijalno predlaganje mjera sigurno neće tome doprinijeti”, navela je Bradara.

Ona kaže da se do sada pokazao da se jedinstvena stopa PDV-a daleko najbolja opcija politike oporezivanja PVD-a sa ekonomskog stajališta.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) je kazao kako mu se čini da je došlo do pomaka u odnosu na prošlu sjednicu u vezi stavova i oko akciza i oko izmjena Zakona o PDV-u iako je mišljenja da nema političke volje da se u ovom trenutku bilo šta uradi što bi pokazalo građanima da vlast vrši funkciju za koje i dobijaju plate.

Pitao je da li će Uprava za indirektno oporezivanje dati mišljenje jer je prošli put rečeno da se bez njihovog stava ne može ući u proceduru izmjena Zakona o PDV-u.

Pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje, operativni rukovodioc Sektora za poreze, Muharem Ašinović je kazao da zakon kakav god dođe Uprava će provoditi, jer je ona izvršni organ.

“Imamo problem s postojećim prijedlogom zakona. On je vrlo teško provediv jer je rok koji je određen za primjenu zakona kratak da ga ne može ispoštovati ni Uprava za indirektno oporezivanje, a ne mogu ni obveznici indirektnih poreza”, dodao je.

Napomenuo je da svi moraju prilagoditi softvre, evidencije i PD prijave kako bi se na vrijeme ispoštovao zakon, stava je Ašinović.

Nakon što su delegati usvojili principe izmjena Zakona o PDV-u trebala bi uslijediti amandmanska faza, prije nego zakon konačno bude usvojen.

FENA

Radio AS