Filmovi snimljeni u Sarajevu dostupni na platformi OnDemand

Ekskluzivan izbor 33 kratka filma snimljena u Sarajevu u okviru projekta “Sarajevo grad filma” dostupan je besplatno online na platformi OnDemand kina Meeting Point.

Možete ih pogledati ovdje. Mjesec kratkih filmova snimljenih u Sarajevu organizovali su Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo, a filmovi su dostupni gledateljima širom svijeta.

“Sarajevo grad filma” je projekt Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala, pokrenut s misijom da otkrije, pruži podršku i promovira talenat filmskih stvaralaca te da omogući njihovu suradnju i razmjenu iskustva u stvaranju zajedničkog filmskog djela. U okviru ovog projekta je od 2008. godine do danas više od 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera svoje kratke filmove snimilo u Sarajevu. Neki od filmova imali su izuzetno uspješan festivalski život i ostvarili međunarodni uspjeh.

Novi filmovi na platformi – od sutra, 23. aprila su: “Alenino putovanje” (Karoly Ujj Meszaros), “Nešto slatko” (Jelena Gavrilović), “Godišnji na moru” (Cristina Grosan), “Veliki skok” (Zulfikar Filandra), “Unazad” (Georgis Grigorakis), “Žena u ljubičastom” (Igor Drljača), “Moja! Moja! Moja sobica!” (Barbara Vekarić).

Svakog dana na online platformi se aktivira novi kratki film, koji je za gledanje dostupan idućih sedam dana. Uz pojedine filmove kao bonus sadržaj je postavljena i video poruka dijela autorske ekipe filma. Program traje do 8. maja.

Novi filmovi na platformi

“Alenino putovanje”

(Karoly Ujj Meszaros)

Dostupan: 23. – 29.4.

Nisam pretjerano analitičan, već čovjek koji komunicira kroz emocije. Sama priča je tužna, ali ne treba propustiti ključnu stvar, riješenost na izlječenje. I to je, na kraju, moja poruka. Vama, svima. Čak i meni…

“Nešto slatko”

(Jelena Gavrilović)

Dostupan: 24. – 30.4.

Desetogodišnja Ena živi sa svojom mladom mamom i bakom, i stalno ima potrebu da jede nešto slatko. Ona to, zapravo, nikada ne uspijeva dobiti, ali na kraju dana doživjet će drugačije “kulinarsko” iskustvo s prijateljem Adom, koji se uskoro seli u Frankfurt.

“Godišnji na moru”

(Cristina Grosan)

Dostupan: 25.4. – 1.5.

Trinaestogodišnja Amalia na dan prije odlaska na more s roditeljima prvi put dobija menstruaciju. Pošto joj je majka previše brižna, a istovremeno suzdržana, Amalia odluči da se sama pobrine za taj “problem”. Nije ni svjesna da će to uskoro postati najmanji od svih njenih problema.

“Veliki skok”

(Zulfikar Filandra)

Dostupan: 26.4. – 2.5.

Reditelj ne može završiti snimanje kratkog filma dok ne riješi odnos sa ocem.

“Unazad”

(Georgis Grigorakis)

Dostupan: 27.4. – 3.5.

Marco želi naučiti svog sina kako da se zaštiti. Njegov sin želi da mu se vrati majka. Njegova ljubavnica želi zaštititi samu sebe. Njen sin Adis zna kako zaštititi sebe! Marco se našao u situaciji da ne može zaštititi ni sebe ni svoga sina. Riječi i djela kreću se unazad.

“Žena u ljubičastom”

(Igor Drljača)

Dostupan: 28.4. – 4.5.

Mirza, dječak bez roditelja, zarađuje novac tako što pomaže lokalnom dileru. Jedan neočekivan susret rezultira time da se Mirza preispita da li je moguće da svoj život promijeni na bolje.

“Moja! Moja! Moja sobica!”

(Barbara Vekarić)

Dostupan: 29.4. – 5.5.

Najstarija sestra sprema se za studij u inostranstvu dok mlađi brat i sestra započinju borbu oko njene sobice. Oboje žele iseliti iz velike sobe u kojoj spavaju s roditeljima te konačno dobiti malo privatnosti.

Radio AS