Fitness za sve: Besplatno vježbanje za sve građane tri puta sedmično

Općina Centar i Aerobic studio LNo1 u periodu od 5. oktobra u Olimpijskoj dvorani Zetra realizuju projekat pod nazivom „Fitness za sve“ u trajanju od dva mjeseca.

Organizator projekta je Aerobic studio LNo1 uz finansijsku podršku Općine Centar, a cilj je potaknuti što više ljudi da uz podršku profesionalaca uživaju u kombinaciji fitnessa i zdravog načina života.

Projekat podrazumijeva besplatno vježbanje za sve građane tri puta sedmično i to ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom sa početkom u 19 sati.  

Fitness je pojam za sve što nas čini „fit“. Označava stanje dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, dobre tjelesne kondicije nastale kao rezultat redovitog tjelesnog vježbanja i pravilne prehrane.

Uz redovnu fizičku aktivnost čovjek se psihički i mentalno oslobađa stresa i loših misli i na taj način čuva svoje psihičko i mentalno zdravlje.

“Svjesni smo da je usljed velikih poskupljenja uplaćivanje fitnesa ili nekog rekreativnog programa postao luksuz za naše građane. Vježba je pravi put do zdravlja i neophodna je u svakodnevnom životu svakog čovjeka. Ovaj projekat je idealna prilika za one koji su možda tražili izgovore da ne idu na vježbanje, da se uključe u masovno vježbanje i u jedan od najpopularnijih fitness oblika vježbanja, a to su grupni fitness programi. Ovi programi zadovoljavaju i sekciju kardio treninga, jačaju naše srce kao i krvotok i pluća. Također jačaju mišiće kroz sekciju vježbi snage, zatim kroz sekciju vježbi istezanja poboljšavaju fleksibilnost, mobilnost i pokretljivost zglobova, a ovo sve ujedno djeluje i na psihološki status. Na svakom treningu prvih pet do deset minuta biće organizirana motivaciona predavanja vezana za pravilnu ishranu vježbača, kao i oko sticanja i usvajanja zdravih životnih navika. Zdravlje nam je najvažnije, ali moramo naučiti kako ga održavati i njegovati kroz pravilan način vježbanja, ishrane, odmora i opuštanja od svakodnevnog stresa. Upravo je to osnovni cilj ovog projekta koji će trajati dva mjeseca. Zdrav način života više neće biti luksuz, nego će biti dostupan svima. Treninge će voditi iskusni instruktori koji imaju dugogodišnje iskustvo i biće zastupljeno puno različitih fitness programa, kao što su klasični aerobik, zumba programi, pilates, a sve će to biti na raspolaganju svim našim građanima”, pojasnila je fitness instruktorica Lejla Šebić.

“Početak projekta je sutra u 19 sati, stoga pozivamo sve zainteresovane građane da budu dio dobre zabave, te potpuno besplatno učine nešto korisno za svoje zdravlje”, rekli su iz Općine Centar Sarajevo.

Radio AS