Forto: Nevjerovatno je da smo opet došli u situaciju u kojoj moramo ponavljati “Smrt fašizmu”

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, a u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“, danas je u organizaciji Kantona Sarajevo i SABNOR-a uprliličeno polaganje cvijeća na Spomen obilježju “Vječna vatra” i Spomen parku “Vraca”.

Delegaciju Vlade KS, u kojoj su bili ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović i ministar finansija Davor Čičić, predvodio je premijer Edin Forto.

Ovom prilikom, premijer Forto je sa žalošću konstatovao da smo opet došli u situaciju u kojoj moramo ponavljati “Smrt fašizmu”.

“Nevjerovatno je da to opet moramo govoriti i da je aktuelno. U jednom trenutku u istoriji naše države, grada, regije i cijele Evrope gomila neljudi je odlučila da uništi određene narode, određne države. Nakon što je taj fašizam pobijeđen, nevjerovatno je da danas opet, u najaktuelnijem mogućem momentu, gledamo kako u Evropi fašizam raste i ima snagu. Protiv njega se moramo boriti i moramo ponavljati ‘Smrt fašizmu’”, naveo je premijer Forto.

Konstovao je da je Sarajevo kroz istoriju stalo na pravu stranu, da je danas na pravoj strani, ali da borba protiv fašizma ne prestaje.

Radio AS