Forto objavio fotografije Doma mladih koji je u katastrofalnom stanju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je objavio fotografije na kojima je vidljivo u koliko lošem stanju je Dom mladih te je obećao da će se stanje poboljšati.

Istakao je da je ovaj prostor fotografisao tokom njegovog obilaska zajedno s direktorom centra Skenderija, čiji je Dom mladih dio, Damirom Petrinićem. Prema Fortinim riječima, ovo je samo nekoliko fotografija koje svjedoče o stanju u ovoj građevini.

“Za neke konkretne korake u kulturi i sportu, potrebno je krenuti od sanacije. Zatečeno stanje ćemo ne samo sanirati, nego i vratiti u funkciju”, najavio je kantonalni premijer.

Njegova posjeta Skenderiji je uslijedila nedugo nakon što je smijenjen direktor ovog centra Amer Kapo. On je 2016. kao kadar SBB-a, koji je tada bio dio vladajuće koalicije predvođene SDA, izabran za direktora.

Radnici su se protivili njegovoj smjeni smatrajući da je dobro radio. Aktuelna kantonalna vlast je ipak odlučila da ga smijeni ocijenivši da će Petrinić biti bolji direktor. Ubjeđivala je da razlog za ovu odluku nije to što je Kapo kadar SBB-a. Nakon smjene je postao generalni sekretar SBB-a.

Skenderija je pretrpjela oštećenja tokom rata, a nakon rata je prepuštena propadanju. Dom mladih je obnovljen, ali je i on sada vrlo zapušten. Inicijativom samostalnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića Skenderija je u septembru prošle godine proglašena arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda. Nadležni su više puta obećavali da će iznaći odgovarajuće rješenje za ovu građevinu.

Radio AS