Forto: Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministri Adnan Šteta i Davor Čičić obišli su poplavljena područja u općinama Ilidža i Novi Grad, naselja Otes i Rajlovac.

“Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Obilazimo teren, razgovarali smo sa građanima kojima su kuće ugrožene. Cijelu noć će biti dežure, građanima će biti obezbijeđeno sve što je potrebno u smislu pomoći. Mi smo uz građanke i građane, molimo sve da smanje kretanje na minimum – i u Kantonu Sarajevo i van kantona. Civilna zaštita poduzima sve mjere za zaštitu od poplava. Javna komunalna preduzeća stavljaju na raspolaganje sve svoje kapacitete”, rekao je premijer Forto.

Prema riječima ministra Štete, stanje na području Rajlovca je prilično teško, gdje je dosta privatnih, stambenih, ali i privrednih objekata poplavljeno.

“Velike izazove još uvijek imamo u saobraćaju radi obilnih padavina i nestanaka električne energije. Sada je situacija bolja, tramvajski i trolejbuski saobraćaj je stabilan, ali i dalje imamo autobuske i minibuske linije koje otežano saobraćaju radi gužvi”, rekao je ministar Šteta.

Iz Vlade Kantona Sarajevo podsjećaju građane da civilnu zaštitu mogu kontaktirati putem broja telefona 121. Broj je u funkciji tokom 24 sata. Snabdijevanje vodom i plinom u Kantonu Sarajevo je uredno

Također, u funkciji je kontinuirano i broj telefona 062/899 501 na koji gluhe osobe mogu slati SMS poruke civilnoj zaštiti u hitnim slučajevima.

“U cilju osiguranja zdravstvene ispravnosti vode u poplavljenim područjima, preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ održava vodovodni sistem pod pritiskom tako da voda sa poplavljenih područja ne može ući u vodovodne instalacije. Danas su uzeti kontrolni uzorci vode iz objekata sa tih područja. Analize su u toku, a prema trenutnim rezultatima i na osnovu iskustava iz sličnih situacija, ne očekujemo bilo kakve probleme u vezi kvaliteta vode. Građani će biti obaviješteni ukoliko na osnovu stanja na terenu ili rezultata analiza uzoraka vode dođe do sumnje u zdravstvenu ispravnost vode”, poručuju iz Vlade.

Ističu i da se isporuka prirodnog gasa za Kanton Sarajevo odvija uredno, te da su sve kategorije kupaca snabdjevene gasom.

Ekipe Sarajevogasa su u pripravnosti, a dežurne ekipe obavljaju redovne poslove podrške kupcima i preventivne kontrole na gasnom sistemu.

U slučaju bilo kakve smetnje u isporuci gasa, potrošači iz poplavljenih područja, naročito sa teritorije Općine Ilidža trebaju kontaktirati Dispečerski centar “Sarajevogasa” na brojeve telefona: (033) 592 095; 592-096; 568-120; (061) 487 787.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija saopštili su da u cilju osiguranja zdravstvene ispravnosti vode u poplavljenim područjima, ViK održava vodovodni sistem pod pritiskom tako da terenska voda ne može ući u vodovodne instalacije.

“Danas su uzeti kontrolni uzorci vode iz objekata u poplavljenim područjima, analize su u toku, a prema rezultatima do sada analiziranih parametara i na osnovu iskustava u prethodnim sličnim situacijama, ne očekujemo bilo kakve probleme u vezi s kvalitetom vode”, naveli su.

Građani će biti obaviješteni ukoliko na osnovu stanja na terenu ili rezultata analiza uzoraka vode dođe do sumnje u zdravstvenu ispravnost vode.

Iz predostrožnosti, do konačnih rezultata analize kvaliteta vode, građani ipak mogu prokuhati vodu za piće ili kupiti flaširanu.

Radio AS