Građanima Ilidže koji su pretrpjeli štetu u novembarskim poplavama isplaćena novčana pomoć

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur građanima Ilidže uručio je rješenja za isplatu šteta koje je u novembru 2021. godine, u pojedinim mjesnim zajednicama, prouzrokovala nezapamćena poplava.

“Maksimalno smo se potrudili da pomognemo svim fizičkim licima koja su pretrpjela štetu, u skladu sa zakonom. Komisija je izašla na teren, izvršila procjenu, Općinsko vijeće je donijelo odluku i ovo je realizacija toga. Nadam se da više nećemo doći u ovu situaciju”, kazao je Benjamin Mešak, pomoćnik načelnika za finansije, koji je privremeno ovlašten za vršioca dužnosti pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur poručio je kako bi bio sretniji da je povod okupljanja neki drugi razlog, a ne onaj prouzrokovan poplavama. Uz to je naglasio kako je Općina uložila velike napore kako bi maksimalno pomogla svojim građanima.

“Zaista smo se potrudili da u odnosu na neko prethodno vrijeme pokažemo svima vama da je Općina Ilidža vaša općina i da smo mi sa svima vama, koje je, nažalost, zadesio ovaj problem, te da vam pokušavamo pomoći da ga što lakše prebrodite”, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur u obraćanju građanima Ilidže.

Za razliku od nekih ranijih godina, kada je zbog posljedica poplava odlukama linearno isplaćivana šteta u rasponu od 500 do 1.000 KM, ovoga puta su građanima isplaćene štete na osnovu onoga što je utvrdila Komisija za procjenu šteta.

“Sada je situacija potpuno drugačija. Uradili smo nešto od čega nismo bježali. Proglasili smo stanje prirodne nepogode da bi mogli povući sredstva iz civilne zaštite i da bi mogli obeštetiti naše građane. Donijeli smo odluku da prvo obeštetimo fizička lica, a onda, ukoliko ostane novca, i privredna lica”, kazao je načelnik Muzur, te naglasio kako su procijenjene štete bile u rasponu od 500 do po nekih 20.000 KM.

Važno je naglasiti da je novac za svih 125 osoba, koje su ostvarile pravo na isplatu štete nastale u poplavama, isplaćen istog dana kada su im uručena rješenja.

Na ovoj način Općina Ilidža je s više od pola miliona konvertibilnih maraka obeštetila građane čija je imovina nastradala u poplavama, a koji su u periodu od 5. do 15. novembra 2021. godine uredno prijavili štete.

Načelnik Muzur zahvalio se i općinama koje su finansijski pomogle Općini Ilidža u isplati šteta. Općina Centar dodijelila je Ilidži 30.000 KM, Općina Trnovo 25.000 KM, a Općina Kalesija 5.000 KM.

Određene korake, zahvaljujući kojima će se u budućnosti smanjiti rizik od poplave kakva se desila krajem prošle godine, Općina Ilidža je već poduzela.

“Poduzeli smo niz radnji vezanih za saniranje i uređenje riječnih korita. Osigurali smo 800 hiljada KM od Kantona Sarajevo kako bi izvršili eksproprijaciju zemljišta u Otesu u prvih 300 metara na dijelu korita rijeke Željeznice koji je najproblematičniji. Iskreno se nadam da ćemo ove godine uspjeti “natjerati” Agenciju za vodno područje rijeke Save da krene sa uređenjem dijela korita u Otesu koji je najugroženiji. Osim toga, imamo i jedan dio Tilave, čijem uređenju ćemo vjerovatno pristupiti ove godine”, rekao je načelnik Muzur, te naglasio kako se nada da se s građanima Ilidže više neće sretati ovim povodom.

Radio AS