Historijski muzej BiH: Stručnjaci razgovarali o političkim ulogama muzike

Političke uloge muzike tokom 20. vijeka u Evropi bila je tema okruglog stola i simpozija koji je održan u Historijskom muzeju BiH. 

Tom prilikom, okupili su se stručnjaci koji su otvorili razgovor o pristupu muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca, od uloge muzike u stvaranju revolucije, do muzike kao kritičkog, društvenog alata.

Na simpoziju su govorili: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg).   

Na Okruglom stolu učesnici su govorili o muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992-1995. Fotografije koncerta Sarajevske filharmonije, koja 1994. godine pod dirigentskom palicom Zubin Mehte, izvodi Mozart-ov “Requiem” u spaljenoj i srušenoj gradskoj Vijećnici, obišle su cijeli svijet i postale sinonim kulturnog otpora i doprinos umjetnika u zaustavljanju rata. 

O organizaciji, pripremama, izvedbi i značenju koncerta za opkoljeni grad i građane Sarajeva govorili su sudionici i svjedoci događaja: Emir Nuhanović, koji je kao direktor Sarajevske filharmonije sudjelovao u pripremi i organizaciji koncerta, Gordana Blažinović, prva violina na koncertu, Branka Vidović, novinarka u muzičkoj redakciji Radio BiH  i Kanita Fočak, koja je maestra Mehtu ugostila u svom stanu.

Ispred Sarajevske filharmonije publici se obratila i Nina Granov i govorila o misiji i aktivnostima filharmonije u njenoj 100. godišnjici. Razgovor je sniman i predstavlja vrijedan doprinos muzejskoj arhivi “Opkoljeno Sarajevo”. 

Program je završen koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama mladih litvanskih umjetnika Aiste Benkauskaite (vokal) i Justas Pilibaitis (piano), koje je odabrao i pripremio prof. Dario Martinelli.

Organizatori ovog događaja bili su Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas, te uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, navedeno je u saopštenju Historijskog muzeja BiH. 

Radio AS