Historijski muzej BiH: Uloga muzeja u društvu u potpunosti propitana i promijenjena

Muzeji u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježavaju Međunarodni dan muzeja pridruživši se internacionalnoj porodici muzeja koji proslavljaju naslijeđe i muzejske priče.

Međunarodni dan muzeja danas je radionicama obilježio i Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Elma Hodžić, kustosica muzeja, izjavila je da je ovo prilika da muzejske institucije u BiH budu dijelom međunarodne zajednice velike porodice muzeja, da skupa promišljaju o statusu i problemima s kojima se muzejska zajednica danas suočava.

“Tek smo izašli iz perioda pandemije kada je funkcija i uloga muzeja u društvu u potpunosti propitana i promijenjena. Izuzetno je važno da pronalazimo adekvatne načine da problematiziramo muzej kao instituciju i način na koji on funkcioniše. Ujedno je to prilika da građani BiH posjete muzejske sadržaje, upoznaju se s osobljem koje radi u muzejima i sa izazovima muzejske struke”, rekla je Hodžić.

Pavle Mićević, 16-godišnji učenik koji danas u okviru manifestacije učestvuje na radionici o ljudskim pravima, rekao je da je obilježavanje Dana muzeja prilika za očuvanje prošlosti.

“Obilježavanjem Dana muzeja čuvamo našu istoriju, ne samo političku, već i geografsku, zemaljsku. Naša zemlja je lijepa i geografski je u jako finom položaju. Ima pogodne uslove i puno zanimljivih istorijskih činjenica”, kazao je Mićević.

Manifestacije Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2022. u Bosni i Hercegovini održavaju se od 14. maja, a završavaju danas.

“Muzeji širom BiH pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi MDM-a te da kroz temu Moć muzeja istraže na koje sve načine mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe. Nakon dvije pandemijske godine u kojima nije bilo moguće prikladno obilježiti međunarodnu manifestaciju Dan i noć muzeja, konačno se vraćamo otvorenih vrata”, naveli su ranije iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tim povodom ispred Zemaljskog muzeja u srijedu je stvoren dugačak red posjetilaca, uglavnom učenika koji su organizovano odlučili posjetiti najstariju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini, osnovanu 1888. godine.​​​​​​​

Anadolu Agency (AA)

Radio AS