Hota-Muminović: Izdvojeno 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u školama i vrtićima u KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović  danas je s načelnicima, odnosno predstavnicima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš  potpisala Sporazum o saradnji, radi realizacije projekata.

Kako je nakon potpisivanja istakla ministrica Hota-Muminović, Vlada i Ministarstvo kojim rukovodi posljednjom preraspodjelom omogućili su 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u školama i vrtićima u Kantonu Sarajevo.

“Ova sredstva koristit će se za poboljšanje ambijenta u kojem naša djeca borave i uče. To su važni infrastrukturni projekti, projekti rekonstrukcije i očekujem o da ćemo ralizacijom ovih sredstava u tekućoj školskoj godini vidjeti određene pomake”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Kako je sa žalošću konstatirala, neke od škola u Kantonu Sarajevo još su u neadekvatnom stanju, te je krajnje vrijeme da se pažnja posveti sistemskom ulaganju u infrastrukturu.

“Ambijent odgaja može da djeluje poticajno i naši učenici i nastavnici zaslužuju najbolje uvjete”, dodala je minsitrica Hota-Muminović.

Prema njenim riječima, među objektima koji će biti rekonstruirani su prostorije produženog boravaka, vanjsko uređenje, ugradnja lifta za osobe s poteškoćama u kretanju, sanacija dijela fiskulturne sale, proširenje učioničkih kapaciteta, rekonstrukcija igrališta…

“Iz toga možemo vidjeti da smo ciljano išli na potrebe, osluškujući ono što su nam govorili roditelji, menadžmenti škola, općinski nastavnici”, kazala je Hota-Muminović.

Zahvalila je načelnicima općina što će preuzeti veliki dio odgovornosti da plasirana sredstva iskoriste na najbolji mogući način, provodeći sve zakosnke procedure i domaćinski se odnoseći prema dodijeljenim sredstvima.

Na osnovu danas potpisanog Sporazuma, radovi će biti izvđeni u vrtićima “Slavuj”, “Višnjik” i “Košuta”, osnovnim školama “Musa Ćazim Ćatić”, “Prva osnovna škola”, “Podlugovi”, “Mehmedalija Mak Dizdar, “Džemaludin Čaušević”, “Edhem Mulabdić” (Širokača i Bistrik), “Zahid Baručija”, “Zajko Delić”, “Hadžići” i “6. mart”, kao i Centru “Vladimir Nazor”, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, te zgradi Pete i Gimnazije Dobrinja.

Radio AS