Hota-Muminović: Prikupljamo sva potrebna mišljenja i tek ćemo razmatrati skraćenje časova

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović obratila se danas povodom aktuelne teme o eventualnom skraćenju trajanja nastavnog časa sa 45 na 40 minuta.

Prijedlog ministrice Hote-Muminović o eventualnom skraćenju trajanja nastavnog časa za 15 minuta izazvao je veliku pozornost javnosti i niz reakcija i iz rog razloga, ministrica se danas javila iz svog kabineta.

Kaže da je trenutno u pripremi izrada novog prijedloga Zakona o osnovnim i srednjim školama koji se odnosi na ovaj novitet i, također, trenutno se radi na prikupljanju mišljenja o ovom prijedlogu.

“U tom smjeru ispitali smo mišljenja, prije svega nastavnika, mišljenja roditelja na način u kojem bi to obimu utjecalo na njihov svakodnevni život, pitali smo i Filozofski fakultet – konkretno odsjek za pedagogiju i odsjek za psihologiju i očekujemo da će nam i oni tu pomoći”, kazala je ministrica.

Dodaje da su uključeni i sindikat, institut za razvoj, kao i direktori škole. Prikupit će sva potrebna mišljenja i tek onda razmatrati ovaj prijedlog u punom kapacitetu.

“Željala bih reći da se pojavila briga ‘A šta sa viškom vremena?’, 2pojavit će se nekih 25 minuta viška’ i sl. Koncept radnog vremena kako je postavljen, nema veze sa trajanjem časa i ni na koji način nećemo ići na štetu nastavnika, a pogotovo učenika”, istakla je ministrica.

Također, Hota-Muminović dodaje da trenutno provode jedno istraživanje o motivaciji učenika u odnosu na trajanje časa. Također, obrazovni sistem je, kako ona kaže, “eko-sistem” sam za sebe i u svijetu postoje različiti koncepti trajanja nastavnih časova.

“Moramo se mijenjati, pred nama je jedan zadatak da relaksiramo učenje, da ga učinimo svrsishodno, da znanja budu funkcionalna”, poručila je ministrica.

Radio AS