Imagine izložba “Koralni greben. Regenerativni dizajn“ od 5. oktobra u Sarajevu

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u četvrtak, 5. oktobra u 19 sati bit će upriličeno otvaranje Imagine izložbe dizajna koju je pripremio studio EOOS NEXT iz Beča u saradnji sa Institutom za istraživanje dizajna Beč (IDRV-Institute of Design Research Vienna).

U Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo stiže prvo izdanje eksperimentalnog izložbenog formata “Koralni greben. Regenerativni dizajn”. Tim povodom u Sarajevo stižu Lotte Kristoferitsch, direktorica EOOS NEXTA, i Harald Grundl, dizajner, teoretičar dizajna i kustos IDRV-a, koji će istog dana održati i uvodno predavanje.

Izložba je dio Imagine Arts & Ideas inicijative čiji domaćin u BiH je Austrijski kulturni forum Sarajevo, a razvilo ju je i pokrenulo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije u povodu obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu.

“Radujemo se da Imagine inicijativa nakon izložbe arhitekture ‘100 ideja za Zapadni Balkan’ u BiH donosi još jednu izuzetnu izložbu dizajna kao što je ‘Koralni greben. Regenerativni dizajn’. Naša namjera je da povodom obilježavanja 50. godišnjice kulture Austrije u inostranstvu u 2023. godini predstavimo raznolike aktivnosti austrijske kulture. Zato vjerujemo da ovom izložbom možemo zaviriti u budućnost, a pogled u budućnost može potaknuti inovativni duh ovdašnjih ljudi i veliki kreativni potencijal, koji je posebno prisutan u Sarajevu, za pronalaženje nekih novih stvaralačkih mogućnosti u skladu s prirodom”, kazala je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Imagine izložba dizajna koristi poetsku metaforu “koralnog grebena” kao šokantnog pokazatelja globalne klimatske krize, ali i kao inspiraciju za buduće strategije “regenerativnog dizajna”. Koncipirana je i kao izložba s kojom započinje saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Centralno pitanje koncepcije ove izložbe bavi se pojmom “regenerativnog dizajna”, koji svoje ostvarenje nalazi u principima prirode.

Iz tog razloga je izložba “Koralni greben. Regenerativni dizajn” i osmišljena kao format za samoučenje i uvažava važno načelo prirodnih sistema. U svom prvom izdanju, izložbeni prostor pretvara se u privremeni prostor doživljaja. Imerzivni karakter se proizvodi homogenim osvjetljenjem sa crnim svjetlom koji otapa prostor i uranja u tamnoplavi podvodni scenario.

Eksponati su digitalne, projicirane informacije nastale iz istraživanja za izložbu, koje se protežu od regenerativnog liderstva, regenerativnog dizajna, tranzicijskog dizajna, nauke kompleksnosti i filozofije pa sve do lanca ishrane u koralnom grebenu. Predstavljanje aspekata regenerativnog dizajna se kolagenski komprimira i na taj način se stvara inspirativna atmosfera koja posjetiocima omogućava da sanjaju o uspješnoj budućnosti regenerativne kulture te ova izložbena postavka postaje i ritualno mjesto tranzicije.

U okviru izložbe umjetnica i dizajnerica Sophia Guggenberger (Institute for Design Research Vienna – IDRV) će 26. i 27. oktobra održati dvodnevnu radionicu za studente.

Radio AS