Inspekcija na terenu: U predstojećim danima pojačane kontrole svih fiskalnih obveznika

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je sve fiskalne obveznike na području KS da će u predstojećim danima svi inspektori kantonalne tržišno-turističke inspekcije biti angažirani na cjelodnevnim pojačanim inspekcijskim nadzorima.

Cilj pojačanog nadzora je sankcionisanje subjekata koji ne poštuju obavezu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

“U postupku pojačanih kontrola izdavanja fiskalnih računa, kojima će biti obuhvaćeni ugostitelji, trgovine, apoteke, autopraonice, benzinske pumpe, pekare, te ostali subjekti koji posluju u oblastima uslužne, trgovačke i obrtničke djelatnosti, inspeketori će provjeravati i posjedovanje odobrenja za rad nadležnog organa”, naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz navedenog razloga skrenuli su pažnju svim subjektima nadzora u Kantonu Sarajevo koji podliježu fiskalizaciji da poslovanje usklade s pozitivnim zakonskim propisima kako bi izbjegli stroge represivne mjere i novčane sankcije predviđene Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH koje za pravna lica iznose od 2.500 KM do 20.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 KM do 3.000 KM, a za poduzetnike od 3.000 KM do 10.000 KM.

“Istovremeno pozivamo i sve građane Kantona Sarajevo da pri svakoj kupovini ili dobijenoj usluzi zatraže fiskalni račun te da uočena kršenja obavezno prijave nadležnim inspekcijskim organima u FBiH”, poručili su.

Napomenuto je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS u toku 2022. godine na ove okolnosti izvršila 545 inspekcijskih nadzora, dok su zbog utvrđenih prekršaja u posmatranom periodu inspektori izdali 174 prekršajna naloga u novčanoj vrijednosti od 400.844 KM.

Radio AS