Iz ministarstva odgovorili roditeljima koji ne mogu djeci produžiti vrtić u Sarajevu

Nakon što su se brojni roditelji iz Sarajeva suočili s problemom produženja boravka svoje djece u vrtićima zbog elektronskog sistema prijave poznatijeg kao EMIS, reagovali su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Iz resornog ministarstva su istakli da je upis počeo na način da su roditelji, čija djeca već pohađaju predškolsku ustanovu, morali izvršiti rezervaciju mjesta za novu školsku godinu, te da se rezervacija provodila putem EMIS sistema u periodu od 6. juna do 13. juna i da je u tom periodu ukupno 6.731 roditelj izvršio rezervaciju za svoje dijete.

“Poslije toga omogućena je registracija novih korisnika za djecu koja prvi put učestvuju u upisu u vrtić, te period odabira vrtića. O svemu navedenom roditelji su bili obaviješteni putem e-maila na adresu koja se nalazi u sistemu EMIS), kao i putem web stranice Ministarstva za odgoj i obrazovanje”, poručili su.

Dodali su da su svi vrtići zaprimili Instrukciju o upisu gdje su jasno mogli komunicirati sve faze upisa s roditeljima djece koja pohađaju neku od predškolskih ustanova. Navode da su pored navedenog roditeljima omogućeni info punktovi, korisnička uputstva, hodogrami, kao i mogućnost online podrške putem EMIS platforme.

“Jedan broj roditelja propustio je da izvrši rezervaciju za svoje dijete, te je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS organiziralo još jedan upisni rok u kojem mogu učestvovati i djeca koja nisu izvršila rezervaciju i imaju dva boda po osnovu kriterija da su pohađali neku od predškolskih ustanova u školskoj 2022/23. godini. I o ovom upisnom roku javnost je uredno obaviještena”, naveli su.

Poručuju da roditeljima koji imaju određene upite i nejasnoće i dalje na raspolaganju stoji mogućnost podrške na EMIS platformi, pregled korisničkih uputstva, kao i punkt za podršku svakim radnim danom od 10.00 do 14.00 sati, u prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ulica Aleja Bosne Srebrene bb, VI sprat, kancelarija C-608 (zgrada Studentskog centra u Nedžarićima).

“Nakon prvog upisnog roka za početak školske godine ostalo je nepopunjeno preko 1.300 mjesta u vrtićima. I poslije ovog upisnog roka, u toku školske godine bit će oglašavani termini novih upisnih rokova, kako bi se osigurao što veći obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem. Paralelno nastavit ćemo s proširenjem kapaciteta kako u JU ‘Djeca Sarajeva’ tako i kroz poticaje realnog sektora za otvaranje novih privatnih predškolskih ustanova”, dodali su.

Na kraju navode da je digitalizacija procesa upisa u vrtiće omogućila jednake šanse za upis u predškolske ustanove za svu djecu i da je povećana transparentnost kod upisa, jer je kroz sistem vidljiv svaki korak prilikom rezervacije, registracije, kreiranja odgojnih grupa i na kraju odabira grupa.

“Napominjemo da nije moguće izvršiti ručno upis u EMIS sistem, te da bilo kakvi pritisci u tom smislu ne mogu rezultirati upisom djece u vrtiće. Upis se vrši isključivo u skladu sa Instrukcijom o upisu resornog ministarstva.

Nadalje, zaključuju da je digitalizacijom osigurana popunjenost grupa kako je propisano Pedagoškim standardima i normativima kako u JU “Djeca Sarajeva” tako i u privatnim predškolskim ustanovama.

“Napominjemo da je digitalizacija omogućila tačno utvrđivanje broja djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove, a nakon čega smo mogli osigurati sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama u iznosu od 200 KM mjesečno za 11 mjeseci i 100 KM za august”, zaključili su.

Radio AS