Iz Nacionalne biblioteke odgovorili gradonačelnici Karić: Ovo je najveći napad na Vijećnicu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je potvrdila kako je zgrada Vijećnice od danas je u potpunom vlasništvu Gradske uprave glavnog grada BiH.

Gradska uprava Grada Sarajeva je tokom prošle godine počela sa knjiženjem imovine prvi put nakon agresije na našu zemlju.

U julu je zgrada društveno-političkih organizacija (DPO) u Sarajevu odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva postala vlasništvo grada, a sada je i gradska Vijećnica u potpunosti postala vlasništvo grada.

Tim povodom saopštenjem su se oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, izrazivši svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Iznenađeni smo saopćenjem kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja.

Inače, NUBBiH je od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a ni advokat koji zastupa instituciju nisu obavješteni o ovom postupku i o ovom rješenju, iako Zemljišno-knjižni ured, Odsjek za harmonizaciju, imaju podatke i zahtjev NUBBiH za upis prava vlasništva, shodno Zakonu o stvarnim pravima FBiH.

Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH.

Nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUBBiH, ovo je najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke.

U časnoj historiji Sarajeva gradonačelnici su se zalagali za što bolje uslove i afirmaciju Biblioteke, kao jednog od simbola kulturnog identiteta države BiH; izgleda da smo sada dočekali gradonačelnicu koja čini suprotno i otima stečeno pravo Biblioteke i u tom činu borbe protiv kulture trijumfalno informiše javnost.

S obzirom da NUBBiH i advokat koji je zastupa nisu dobili ni rješenje po kojim se upisuje pravo vlasništva Grada Sarajeva, jasno je da ćemo svim pravnim sredstvima pobijati prava vlasništva i navedeni upis Grada Sarajeva, a protiv odgovornih podnijeti krivične prijave, jer se letimičnim uvidom u ZK izvadak koji gradonačelnica prezentira na službenom Twitter i Facebook nalogu vidi da se nije čekala ni pravosnažnost pomenutog rješenja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će istrajati u namjeri da zgrada Vijećnice pripada kulturi, onoj istinskoj, vjekovnoj, historijskoj, koja ima transcendirajuću vrijednost, a ne relativnu vrijednost pseudopolitičkog i administrativno-upravnog aparata i na tom planu pozivamo javnost da se uključi”, navodi se u saopštenju.

Radio AS