Izložba fotografija povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva

U okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva sutra će biti organizovana izložba ”Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča”.

Na izložbi će biti prikazane odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini.

Unutar te velike baze, najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka, s više od 6000 negativa na staklenim pločama, koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća. Takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije.

Ova izložba je ujedno i sjećanje  na jednog  od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Franje Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH.

Izložba i monografija „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.”, predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina. Navedena zbirka broji korpus od oko 5.000 objedinjenih negativa.

Izložba će biti otvorena sutra u galeriji Centra kulture i mladih u 14 sati. Ulica Jelića broj 1. Izložba će trajati do 27. aprila 2023. godine.

Radio AS