Jesen donosi šesti Pop Art Festival u Sarajevo

Šesti Pop Art Festival (PAF 2022), u organizaciji Udruženja „Pogon“, održat će se u Sarajevu od 19. do 24. septembra 2022. godine, a ideja ovogodišnjeg izdanja je očuvanje kulturnog naslijeđa, obogaćivanje baštine savremenim umjetničkim sadržajima i podizanje svijesti o važnosti posjećivanja umjetničkih galerija.

Program 6. Pop Art Festivala – PAF2022 predstavit će dvije izložbe – kolektivnu izložbu mladih umjetnica i umjetnika odabranih otvorenim pozivom “Novi talasi“ u Historijskom muzeju BiH, i samostalnu izložbu „Trilogija“ kultne sarajevske dizajnerske grupe TRIO, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Ovogodišnji Pop Art Festival otvorit će izložba „Novi talasi“ 19. septembra, u 19:00 časova, u Historijskom muzeju BiH. Umjetnice i umjetnici čiji radovi čine postavku izložbe „Novi talasi“ odabrani su putem javnog poziva, a dostavljene prijave razmotrio je tročlani žiri u čijem su sastavu bile Elma Hodžić i Claudia Zini, te Bojan Hadžihalilović.

Postavka „Novi talasi“ na jednom mjestu okuplja mlade vizualne umjetnike i umjetnice različitih senzibiliteta, koji u svojim praksama kroz različite medije analiziraju i promišljaju društvenu stvarnost. Upravo zbog toga, ova izložba u svojoj suštini predstavlja polifonijski hor mladih glasova, koji se povisuju zarad boljeg sutra.

U okviru izložbe „Novi talasi“ biće predstavljeni radovi Alme Gačinin, Ane Naletić, Ensara Hadžića, Harisa Kusturice, Ilde Halilčević, Irme Bajramović, Kemila Bektešija, Ljubomira Todorovića, Marije Tice Kovačević, Milenka Bogdanovića, Milice Bilanović, Rebeke Abdagić i Vildane Hermann. Kustosica izložbe je Adna Muslija.

„Double Entendre“ i „Triologija“ u BKC-u

Bosanski kulturni centar će 22. septembra biti domaćin izložbe „Trilogija“ dizajnerske grupe TRIO. Izložba “Trilogija” će sarajevskoj publici predstaviti preko trideset originalnih i reproduciranih naslovnih strana magazina, časopisa i novina, koje je grupa TRIO dizajnirala u periodu od 1988. do 1996. Postavka je podijeljena u 3 segmenta, pa tako prvi od njih, pod nazivom _April_92_December_96, čine originalne naslovnice ratnih izdanja časopisa Dani.

Drugi segment naslovljen _date_undefined sačinjen je od reprodukcija naslovnica magazina Lica, Fantom slobode, Mladina“ i Dani, a koje su prema sadržaju, ali i dizajnerskom rješenju još uvijek aktuelne. Treći segment Alert! prikazuje naslovnice kojima je TRIO na kritički način zabilježio neke od najvažnijih historijskih događaja s kraja 20. vijeka.

Ova postavka u svom totalitetu ističe radikalnost sadržaja naslovnica, te dovitljivost vizualnog jezika kojim se taj sadržaj komunicira. Istovremeno, ukazuje na hrabrost i buntovnost s kojom su ovi dizajneri kreirali vizualna svjedočanstva o važnim istorijskim događajima.

Bez autocenzure, u konstantnoj igri aproprijacije, sarkazma i društvene kritike, naslovnice grupe TRIO postavljaju se kao jedan od najznačajnijih primjera društveno-političke angažiranosti u bh. grafičkom dizajnu. Kustosica izložbe je Adna Muslija.

Grupu TRIO su 1985. godine osnovali svršeni studenti Akademije likovnih umjetnosti, Bojan Hadžihalilović, Dada Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt. Isprva je ovaj dizajnerski trojac bio aktivan učesnik u izgradnji sarajevske punk i pop-art scene, prerastajući krajem 80-tih u jedan od najznačajnijih i najangažiranijih dizajnerskih brendova.

Njihovo prvo nadaleko hvaljeno djelo bio je redizajn naslovnice čuvenog albuma Beatlesa „Sergeant Pepper“ za pop-rock grupu Plavi orkestar, koja je prodata u gotovo pola miliona primjeraka. Odatle je TRIO nastavio da kreira dizajn za brojne druge bendove, pozorišta i časopise o umetnosti i kulturi. Devedesetih godina, grupa TRIO nastavlja svoj rad, koristeći već prepoznatljiv dizajnerski stil da bi lokalnu i svjetsku javnost informisala o ratnih dešavanjima u BiH.

Tako nastaje serija plakata i razglednica pod nazivom “Pozdrav iz Sarajeva”, koje su postale jedne od najreproduciranijih vizuala tokom i nakon rata. O djelovanju ove grupe pisali su The Independent, The Guardian, News Week, Art Press i mnogi drugi, dok su njihovi radovi bili izloženi na mnogim međunarodnim izložbama.

Dana 21. septembra u 20:00 sati u Galeriji BKC-a održati će se i poseban koncertni performans „Double Entendre“, u izvedbi pijaniste Adisa Sirbubala i vizuelnog umjetnika Enisa Čišića. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti online putem sistema za prodaju ulaznica kupikartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, po cijeni od 15 KM.

Standardni dio programa čine panel diskusije koje će se održati 24. septembra u Kinu Meeting Point. Tema prve panel diskusije je “ART Career Day – Kako živjeti od umjetnosti? a panelisti i panelistice su: Adna Muslija, umjetnica i kustosica Galerije savremene umjetnosti „Manifesto“, Maja Topčagić, fotografkinja, Mirza Rahmanović – Indigo, producent i DJ, i Hanna Dujmović, slikarica. „Street ART“ tema je druge panel diskusije na kojoj učestvuju ulični umjetnici i umjetnice: Benjamin Čengić, Adnan Hamidović – Frenkie, Sabina Maslo i Ljubomir Todorović. Moderatorica panel diskusija je Asja Krsmanović. PAF2022 paneli će svim posjetiocima i posjetiteljkama pružiti priliku da obogate lična iskustva i znanja vezana za kulturo-umjetničku scenu Bosne i Hercegovine, regiona, kao i svjetskih savremenika i savremenica.

Edukativni dio programa 6. Pop Art Festivala čine kreativne radionice koje će se održati u Dječijoj kući Novo Sarajevo od 19. do 23. septembra. Polaznici i polaznice radionica će imati priliku da steknu nova znanja i vještine u oblasti ilustracije, fotografije, slikarstva, dizajna i ulične umjetnosti. Voditelji i voditeljice radionica su: Emir i Edin Durmišević, Maja Topčagić, Hanna Dujmović, Vanesa Prodanović Durmišević i Benjamin Čengić. Na radionice se moguće prijaviti putem društvenih mreža Instagram i Facebook.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji festivala: Evropska unija, Bosanski kulturni centar, Historijski muzej BiH, Dječija kuća Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Alaj Print, Obojena klapa i Jazzbina Sarajevo.

Više informacija o Pop Art Festivalu – PAF2022 možete pronaći na https://www.facebook.com/ugpogon i na https://www.instagram.com/popartfestival/

Radio AS