Jesse Eisenberg: Oduvijek sam se htio vratiti u ovaj nevjerovatni grad

Američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominovan za Oscara, prošetao je večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta kao počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala.  

Sarajevo Film Festival će odati večeras počast Eisenbergu dodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma “Nakon što spasiš svijet”, Eisenbergovog rediteljskog dugometražnog prvijenca, u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Američkog glumca su ispred Narodnog pozorišta dočekali brojni fanovi, koje je srdačno pozdravio te podijelio autograme. Pozdravio je i novinare, podsjetivši da je već bio ranije u Sarajevu, prije otprilike 12 godina.

“Oduvijek sam se htio vratiti i da pokažem svojoj supruzi ovaj nevjerovatni grad. Želim vidjeti toliko toga u Sarajevu, ali i da vidim koliko se ovaj grad promijenio u međuvremenu”, rekao je Eisenberg.

Naveo je i da je jako uzbuđen zbog dolaska u Sarajevo.

“Počastvovan sam nagradom Počasno Srce Sarajeva. Volim pisati u biblioteci u Njujorku. To mi je omiljeni način za provoditi vrijeme. Volim ostati svjež, kreativan i interesantan”, istakao je.

Eisenbergov rediteljski prvijenac “Nakon što spasiš svijet”, naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme.

Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

FENA

Radio AS