Jovan Marjanović novi direktor SFF-a

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala, napušta poziciju direktora, koju je obnašao proteklih 27 godina. Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar, pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović.

Producent Jovan Marjanović posjeduje bogato iskustvo kada je riječ o bavljenju kinematografijom.

Rođen je 1980. godine u Sarajevu, a svoju karijeru u kinematografiji započeo je 1999. kao tehnički i programski koordinator na Sarajevo Film Festivalu. Od 2003. do 2007. bio je izvršni direktor CineLink koprodukcijskog marketa.

Od 2006. obavlja funkciju nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u upravnom odboru Fondacije Vijeća Evrope za podršku evropskoj kinematografskoj koprodukciji Eurimages. Jedan je od savjetnika za Torino Film Lab, filmski fond vezan za Torino Film Festival.

Producirao je niz nagrađivanih dokumentarnih, kratkih i igranih filmova, među kojima su: “Deset u pola”, “Koncentriši se, baba”, “Mostovi Sarajeva”, “1395 dana bez crvene” itd.

Radi kao viši asistent na Odsjeku za produkciju i menadžment Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju od 2011. do 2016.

U posljednjih nekoliko godina je rukovodio Odjelom za industriju Sarajevo Film Festivala i bio njegov kodirektor. Bivši direktor SFF-a Mirsad Purivatra je danas napustio poziciju direktora koju je obnašao 27 godina. Za Marjanovića je imao samo riječi hvale:

“Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole. Rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i festival u pravom smjeru”, naveo je Purivatra.

klix.ba

Radio AS