JU BKC KS: Program ‘Metropolis’ otvara Damir Karakaš

U okviru novog programa pod nazivom “Metropolis”, Javna ustanova Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo će predstaviti autore iz različitih segmenata pisanog stvaralaštva, a prvi gost će biti Damir Karakaš, ovogodišnji dobitnik nagrade “Meša Selimović” u Tuzli za roman “Okretište”.

Po ocjeni žirija to je najbolji napisani roman u 2021. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.  

Kako je iz BKC-a najavljeno, razgovor će biti organiziran 31. oktobra, a sa Karakašem će razgovarati Kristina Ljevak. 

Nerijetko su Karakaševi romani doživjeli scenski život. Jednako je i s “Okretištem” što je još jedna potvrda njegove važnosti. Trenutno su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u režiji Dine Mustafića, probe za scensko uprizorenje posljednjeg Karakaševog djela. 

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Poslije studija u Zagrebu, jedno vrijeme je živio u Francuskoj, prvo u Bordou, a poslije u Parizu, gdje se izdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je studirao francuski jezik, izvodio performanse i izlagao konceptualne radove. 

Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi; zbirke priča Eskimi, Pukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film; drame Skoro nikada ne zaključavamo, Snajper i Avijatičari; te romane Kombetari, Kako sam ušao u Europu, Sjajno mjesto za nesreću, Blue Moon, Sjećanje šume (nagrade „Fric“ i „Kočićevo pero“) i Proslava (nagrada Tportala za najbolji roman godine). Okretište je njegov sedmi roman. Djela su mu prevođena na desetak jezika. Živi u Zagrebu. 

O književnosti, koja kad je prava, uvijek traži žrtvu, geografskim prostorima koji su ga determinisali, odnosu prema jeziku i načinu stvaranja priče, valorizaciji njegovog djela, porijeklu i zavičaju, te sposobnosti da se piše o onome što se teško preživi, Damir Karakaš će govoriti pred sarajevskom publikom, saopšteno je iz BKC-a. 

Radio AS