Kanton Sarajevo će pomoći u izgradnji južne tribine stadiona Grbavica

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda prisustvovao je jučer prezentaciji projekta južne tribine stadiona Grbavica, koju su pripremili predstavnici Uprave FK Željezničar i tom prilikom im obećao pomoć kantonalnih vlasti.

“Prvobitni projekt južne tribine je promijenjen 2019. godine zbog visoke cijene gradnje, a potom i zbog posljedica na poslovanje kluba usljed negativnih efekata pandemije COVID-19, no danas smo spremni idejni projekt reaktivirati uz naše učešće, općinsku podršku, podršku partnera, kao i podršku Vlade KS”, rekao je član UO FK Željezničar Jusuf Tanović.

Ministar Magoda je napravio kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub, te najavio nastavak saradnje.

“Spremni smo podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata i naše opredjeljenje je da zajedno sa FK Željezničar hrabro krenemo u realizaciju projekta izgradnje južne tribine stadiona Grbavica”, rekao je ministar Magoda, koji se upoznao s trenutnim stanjem u klubu i obećao pomoć već u narednom periodu.

Dodao je da je, kroz povećanje budžeta za sport u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS napravilo do sada najveći iskorak u vidu finansijskih ulaganja prema klubovima, koji će u naš grad donijeti evropske utakmice, trofeje i rezultate.

U nastavku što veće podrške i stabilizacije rada kluba u Kantonu Sarajevo, raspisan je javni poziv za finansiranje poreznih dugovanja sportskim klubovima.

Na ovaj način, naglasio je ministar, podržat će ulaganja u sportsku infrastrukturu, obezbijediti bolje uslove za sportiste, ali i vrhunske sportske događaje u Sarajevu.

Ministar Magoda je uputio i čestitku FK Željezničar za plasman u Evropu.

“Uprkos teškoj sezoni i izazovima, čestitam vam na velikom uspjehu i plasmanu u prvo pretkolo Konferencijske lige, kao i na tome da je stadion Grbavica prema statistici bio najposjećeniji stadion u Premijer ligi u protekloj sezoni. Vjerujem da će realizacija izgradnje južne tribine imati višestruku korist, kako za klub tako i za naš grad”, rekao je ministar Magoda.

Radio AS