Kanton Sarajevo: Od 1. avgusta jeftinije pojedinačne karte za javni prevoz

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila prijedlog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o novim cijenama i subvencioniranju karata za javni prevoz.

“Svjesni smo da su cijene na svim poljima povišene, neke čak i udvostručene, stoga smo morali pronaći rješenja kako da zaštitimo građane i od ove vrste poskupljenja. Cijene prevoznika, kao i troškovi prevoznika su porasli, međutim uprkos poskupljenjima cijena svih energenata, snižavamo cijenu pojedinačne karte za javni prevoz”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta. 

Pored velikih poskupljenja, cijena pojedinačne karte za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, te autobuski i minibuski kod oba prevoznika će od 1. avgusta ove godine iznositi 1,40 KM, umjesto dosadašnjih 1,60 KM. 

Cijena mjesečnih karata i kupona, zahvaljujući subvencioniranju, neće biti povišena. 

“Realna cijena pojedinačne karte, na osnovu poskupljenja koja imamo, je za osamdeset feninga veća od ove koju smo dali našim građanima. Pored toga što smo našli načine da prevoznicima subvencioniramo dosadašnju cijenu karte, kako ne bi došlo do poskupljenja kao u većini gradova, uspjeli smo pronaći rješenja za dodatno smanjenje cijene karte. Osluškivali smo potrebe građana i na osnovu svih informacija, u veoma izazovnom vremenu za kućne budžete, nismo mogli dozvoliti da pored svih ostalih poskupljenja, imamo i skuplji javni prevoz”, dodao je ministar Šteta. 

Sa Vijećem roditelja KS, kako ističe ministar Šteta, Ministarstvo saobraćaja KS održava stalnu komunikaciju i ističe da će kuponi za đake i studente nastaviti važiti u julu i augustu, odnosno tokom raspusta. 

“Sve inicijative roditelja i učenika su došle do nas i ovo je jedan od načina na koji podržavamo naše đake i studente da povoljnije koriste javni prevoz i tokom raspusta”, zaključio je ministar Šteta.

Odluka o cijenama karata vrijedi do kraja godine.

Radio AS