Kanton Sarajevo sa 11,5 miliona KM sufinansira boravak 5.000 djece u privatnim vrtićima

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2022/2023. godini.

Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz Budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM mjesečno.

“Vlada KS je ove godine donijela jedinstven Program kojim je omogućila sufinansiranje za svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Mi smo u međuvremenu razgovarali sa predstavnicima tih ustanova i usklađivali uvjete za učešće u ovom programu, a jedan od njih je bio da registrovana privatna predškolska ustanova ne uvećava cijenu boravka djece za više od 10% u odnosu na raniju cijenu. Privatne ustanove su pokazale zaista visok stepen senzibiliteta, te su sve ostvarile učešće u Programu Vlade”, navela je ministrica.

Istakla je da će ugovori biti potpisani sukcesivno, jer su u međuvremenu Ministarstvu dostavljeni upiti pojedinih privatnih vrtića, koji će biti razmotreni.

“Želim istaći da su naše namjere povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, poboljšanje standarda života roditelja, staratelja i hranitelja djece, kao i stvaranje boljih prilika za žene i njihovom pristupu tržištu rada. Želimo da Kanton Sarajevo postane model ugodnog života, kako nam mladi ne bi odlazili iz zemlje“, naglasila je ministrica.

Po njenim riječima, Ministarstvo je u svrhu sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima u ovoj školskoj godini izdvojilo 11,5 miliona KM za oko 5.000 djece, što je duplo veći broj djece u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovo je zaista revolucionarna mjera, s obzirom da je u prethodnoj godini programom subvencioniranja bilo obuhvaćeno samo 2.200 djece. Ipak, samo polovina od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta je obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, što nije dovoljno. Imamo neslućene mogućnosti i izazove kako bismo što veći broj djece obuhvatili predškolskim odgojem i obrazovanjem i to je naša intencija, jer su istraživanja pokazala da djeca koja pohađaju predškolske ustanove imaju mnogo bolji školski uspjeh, emocionalne i socijalne vještine, bolje se uklapaju u akademskom životu, na tržištu rada i generalno kroz program cjeloživotnog učenja”, izjavila je ministrica.

Eldina Lemeš, predstavnica vrtića “Al Amel”, koji usluge pruža već četiri godine, kazala je da su u ovoj godini povećani kapaciteti te predškolske ustanove zahvaljujući mjeri Vlade KS.

“Nalazimo se u Osjeku, predgrađu Ilidže, gdje ima mnogo djece ali gdje roditelji, nažalost, ranije nisu mogli da tu upišu svoju djecu. Sada im je, na osnovu ovog programa Vlade, to omogućeno a nama, kao privatanoj predškolskoj ustanovi da širimo kapacitete za prijem djece, kao i svoje poslovanje”, istakla je.

Ravnateljica predškolske ustanove Dječiji vrtić “Sveta obitelj” Kata Ostojić, jedna od potpisnica ugovora, također je istakla da je ovo vrijedan iskorak Vlade Kantona Sarajevo, koji bi trebalo primjeniti i u drugim sredinama kako bi se pomoglo mladim obiteljima.

Radio AS