Kantonalna inspekcija poziva građane da prijave promjene cijena

Kantonalni tržišno-turistički inspektori, s ciljem zaštite interesa potrošača u Kantonu Sarajevo, provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.

Podsjećaju da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine.

“Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu , deterdžent za suđe tečni i sapun”, navode iz KUIP-a.

I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – poručili su.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice koje ima registrovanu djelatnost.

Radio AS