KCUS obilježio Evropsku sedmicu borbe protiv HIV/AIDS

U toku Evropske sedmice borbe protiv HIV/AIDS-a u Velikom amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održana su predavanja za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola sa prostora Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Predavanja su održali dr. Semir Hrvo o temi “HIV kao savremena bolest današnjice” i dr. Ahmed Velić o temi “Drevna bolest koja hara i danas – sifilis i druge spolno prenosive bolesti”. 

Predavanjima je prisustvovalo 157 učenika i njihovih profesora, a protekla su uz visok stepen pažnje i interakcije sa predavačima. Učenici su iznijeli svoja mišljenja o navedenim bolestima, te u diskusiji pokazali opće znanje o bolestima i metodama prevencije.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će i u narednom periodu uzeti učešće u aktivnostima vezanim za borbu protiv HIV/AIDS.

U okviru obilježavanja Svjetskog dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembra, u Sarajevo City Centru (SCC) biti će organizovano anonimno testiranje na HIV, hepatitis B i C, saopšteno je iz KCUS-a. 

Radio AS